Péntekről szombatra virradóra rendezik meg másodszorra a főváros három legnagyobb művészmozijában – a Toldiban, a Művészben és a Puskinban – az Artmozik Éjszakáját.

 
Németh András Péter felvétele

A háromezer forintért megváltott karszalaggal a fanatikusok annyi filmet nézhetnek meg, amennyit csak bírnak, az előadások délután öttől egészen másnap reggel fél hétig kezdődnek. Kiss Györgytől, a Budapest Film munkatársától megtudtuk, tavaly közel nyolcszázan vettek részt az eseményen, remélik, idén is legalább ennyien lesznek kíváncsiak a programra. A szervezők igyekeztek minél népszerűbb filmeket kiválasztani, mindhárom moziban lesznek premier előtti vetítések is. A Puskinban a Nyitott szívvel című francia filmet vetítik Juliette Binoche főszereplésével, a Toldiban több alkotás is debütál, a Művészben pedig Bernardo Bertolucci Én és Te című új művét lehet majd először megtekinteni.

A művészmozik nincsenek könnyű helyzetben a nézőkért, na meg az állami támogatásért folytatott harcban. Tavaly november végén a Jászai Mari téri Kino is bezárta kapuit. Garancsi Ágnes, az Art-Mozi Egyesület alelnöke és a Cirko-Gejzír vezetője úgy nyilatkozott, nem lehet pontosan tudni, hogy hová lettek azok a nézők, akik a már bezárt helyekre jártak. Az artmozik életében a mélypont 2008-2009-ben volt, a bevásárlóközpontokban nyíló mozik és a már szinte minden családban jelen lévő internet (és az ezzel járó letöltés) miatt nagyot esett a nézőszám, azóta a legtöbb helyen stagnál, néhol még nőtt is. 2009 végéig Magyarországon kb. 40 moziban 65-67 terem működött, a következő két évben azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány csődhelyzete miatt nem fizették ki a normatív támogatást a moziknak, és a forgalomba hozott külföldi art-, illetve a bemutatott magyar filmek forgalmazóinak sem. A szűkös éveket sokan nem bírták ki, 2012 végén már csak 30 artmozi működött (9 Budapesten, 21 vidéken) 47 teremmel.

Vidéken sok mozit megmentett az Emberi Erőforrás Minisztérium digitalizációs pályázata, melynek során két év alatt 100-100 millió forintot osztottak szét fejlesztésre. A pénznek is van azonban ára, a szerződés értelmében ezek a mozik továbbra is nagyrészben művészfilmeket játszhatnak, vagyis meg kell őrizniük korábbi profiljukat, holott ez pénzügyileg szinte lehetetlen a megszokott működési támogatások hiányában. Az artmoziknak bizonyos százalékban egyébként is mindenképpen ilyen minősítésű filmeket kell játszaniuk, ennek következtében viszont a stabil törzsközönség ellenére sem tudnak sokkal több embert bevonzani. Garancsi Ágnes szerint a jövő most is bizonytalan, működési támogatást továbbra sem kapnak, a minisztériumban áll 200 millió forint a művészmoziknak elkülönítve, de egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa. Halász János, az új kulturális államtitkár pedig egyelőre nem állt szóba a szféra képviselőivel. Egy azonban biztos: az artmozik kezét nem lehet elengedni, támogatások nélkül sehol a világon nem állnak meg a lábukon, miközben kulturális missziójukat teljesítik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!