Bágyi Balázs New Quartet
feat. Pocsai Kriszta,
Budapest Jazz Club, június 24.

 
Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta, Budapest Jazz Club

Az úgy volt, hogy június 24-én estére a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta Homage to Shakespeare című, hattételes jazz-szvitjének Budapest Jazz Club-beli előadására készültem, de meglepetés ért. Így jár az, aki nem tájékozódik, mielőtt kitenné otthonról a lábát. Miután elhelyezkedtem a kellemesen hűtött, intim hangulatú teremben, Bágyi Balázs jazzdobos, zeneszerző, a magyar jazz egyik meghatározó szereplője a hónap végén kezdődő bánki jazzfesztiválra szánt produkciójuk főpróbája gyanánt bekonferálta az est összeállítását, amelynek az az apropója, hogy száz éve született Ella Fitzgerald, a jazzéneklés nagyasszonya.

Rá emlékeztek szeretettel és meghitten, úgy, ahogy a múltidéző családi összejövetelekre jellemző. Nem a legismertebb dalok közül válogattak, hanem olyanok közt keresgéltek, amelyek vagy az ünnepelt kedvencei voltak, vagy kitűntek ritmusuk, zenei világuk különlegessége miatt, vagy számukra jelentettek izgalmas kihívást. Pocsai Kriszta (2016-ban elnyerte a JazzMa.hu év énekesnője címét) Ella dalait énekelte a maga stílusában, mégis nagyon ellás tudott lenni.

Bágyi Balázs könnyed eleganciával, szenvedélyes kifejezőerővel éppen annyit dobolt, amennyit kellett, a többieket emelte a magasba. Ez jellemezte Oláh Péter bőgőst is. Élményszámba ment Oláh Dezső zongorajátéka és Szoszó Lakatos Sándor szaxofonszólója. Mindkét fiatal zenész produkciója tele volt meglepetéssel. Dezsőke, ahogy muzsikustársai említették, provokált, felborzolt, majd megnyugtatott, elkápráztatott virtuozitásával. Igazi fene- és csodagyerekként élvezte a játékot. Szoszó szemérmesebben tette ugyanezt, mégis kirobbanó volt.

Egyszóval nem bántam meg a műsorváltozást, az avoni hattyú előtti tisztelgést őrző CD-t pedig ott helyben megvettem, hazavittem és meghallgattam. Igazi jazz szól rajta, világszínvonalon!

Címkék: koncert, dzsessz-jazz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!