Jövőben játszódó, kamaszokról – és kamaszoknak – szóló ifjúsági regénye sötét disztópia, amelyben a tiszta lelkű gyerekek az egyetlenek, akiknek még feltűnik a jövő társadalmának igazságtalansága, és a maguk módszereivel lázadni is hajlandóak ellene.

 
Miklya Anna: Dühös nemzedék. Budapest, Libri Kiadó, 2013., 343 o.

Miklya Anna először vállalkozott ifjúsági könyv írására, és a trilógiának tervezett Dühös nemzedék első kötete maximálisan illeszkedik a nemzetközi trendekhez. Az írónő által megálmodott jövőben a Földön a túlnépesedés következtében kirobbant háborúk után az „Elnök” igazgatja a civilizáció életét. Az emberek szigorú kontroll alatt élnek, mindenki szorgalmasan gyűjtögeti a pontokat, amelyekért cserébe egyszer talán családot alapíthatnak. A regény közeljövőjében az emberek személyazonossága nincs is Facebook-profil és a pontgyűjtő személyi kártya nélkül. A Marsot is meghódították, a vörös égitest börtönbolygóként és katonai támaszpontként működik, ahonnan a rejtélyes céta-tetiekkel folytatott csillagközi háborút irányítják. Itt köt ki három főhősünk, miután csínyt követnek el az Elnök ellen: a lázadó Rebeka, a szeretni való „izomagy” Süti és Jonas, akinek szemszögéből ismerhetjük meg a történetet. A szerző „lespórolja” a Mars és az űrhajók világának részletes bemutatását, és az űrkolónia élete is csak részlegesen tárul elénk. Cserébe kapunk színesre rajzolt személyiségeket, valamint a gyógyszerekkel elfojtott libidójú kamaszok konfliktusainak érzékletes megfestését.

Bár a történet izgalmas csavarral ér véget az első kötetben, sokkal több kérdést hagy maga után, mint amennyit megválaszol. Aki elolvassa, bizonyosan izgatottan várja majd a második kötetet, ami sorsdöntő lehet a tekintetben, hogy a trilógia méltán illeszkedhet-e majd a nemzetközi könyvpiacon már nagy sikert aratott ifjúsági sorozatok közé. Nem véletlen, hogy az írónő köszönetet mond az utószóban Lois Lowrynak, akinek Az emlékek őre című nagy sikerű regénye rokon a Dühös nemzedék világával.

Sok múlik azon is, a következő részekben hogyan nyer értelmet a címadás, egyelőre ugyanis néhány lázadó kamaszon és az elnyomó rendszer alázatos kiszolgálóin kívül nem ismerünk meg mást. Vajon mire képes egy dühös nemzedék?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!