Az izgalom biológiája. Selye János és a stresszelmélet dimenziói, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

 
Tudós munkatársak stressz alatt - Illusztrációnk Selye János portréja

Tiszta ideg vagyok, totál stresszes az életem – szoktuk nap mint nap válaszul adni arra a kérdésre, amire egy angol csak úgy válaszolna: Thank you, I’m fine. Mindenféle környezeti ártalmak körében kell élnünk az életünket, miközben másra sem vágyunk, csak nyugalomra, harmóniára, hogy újra és hosszú távon egyensúlyba kerüljünk – s lehetőleg ne mi legyünk azok, akiknek a kizökkent időt helyre kell tolnia. Népbetegség, mondják az urbánus, civilizációs jelenségre. Nagy a feszkó, a stressz.

Nincs ez máshogy a testünk tekintetében sem. Esetében azonban sejtszintű óvórendszer vigyázza az építmény, a szervezetünk épségét, akár külső behatás, akár belső kihatás billenti ki az egyensúlyi állapotából. (Külsőnek tetszik, egyenesen sokkolónak a Várkert Bazár másik kiállításának, az I. világháborút megjeleníteni kívánónak a harci installációja, közvetlenül az Orvostörténeti Múzeum bejárata mellett. Mondjuk a SOM ajtajában meg egy gülüszemű emberi csontváz fogad…)

A magyar felmenővel is rendelkező kanadai biokémikus 1936-ban publikált felfedezése, mely állandó, nem specifikus tünetegyüttesként írta le a szervezet reakcióját és rekreációs folyamatát az őt ért változásokra, a biológiai stresszelmélet meghatározó mérföldköve. A generális adaptációs szindróma (GAS) térbeli (azaz melyik szervekből indul ki) és időbeli (vészreakció, rezisztencia, kimerülés), Selye általi feltárásának térbeli és időbeli megjelenítése a modern muzeológia szemszögéből sajnos hagy némi kívánnivalót mind lehetőségeiben (kétszobányi tér), mind eszközeiben (fólia, vitrin), de mégis érdekes kiállítás. A fotók mellett elsősorban szöveges parapetek, infografikák, korabeli videofelvételek próbálják arra ösztönözni a látogatót, hogy később könyvekben, világhálón kutakodjon tovább az élettani témában. A látogatók lába elé, a padlóra festett Selye-idézetek pedig leginkább dekorációk. Ugyanakkor vitrin őrzi a biokémikus egyik kalapját(!), és régóta szerettem volna már patkányhipotalamuszt is mikroszkóp alatt látni. Na, most már ezt is kipipálhatom.

A kiállítás október 31-ig látogatható

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!