Gorillaz-koncert, Papp László Budapest Sportaréna, november 13.

 
Forrás: Gorillaz

Hogy léphet színpadra egy virtuális zenekar? Ez az első, ami felmerülhet bennünk a Gorillazzal kapcsolatban, a csapatnak ugyanis minden „hivatalos” tagja képzeletbeli, egy képregényrajzoló (Jamie Hewlett) és egy ikonikus brit zenész (Damon Albarn, egykori Blur) közös agyszüleménye. Épp ezzel robbant be az ezredforduló tájékán a négyes fogat: a kék hajú és kedvesen szerencsétlen 2D, Murdoc, a rosszarcú börtöntöltelék, a démonoktól gyötört óriás Russell és a japán kislányból azóta nővé „cseperedett” Noodle, akit a történet szerint dobozban postáztak ki a bandának.

Ami jópofa majomkodásnak indult, mára nagyszabású összművészeti projektté forrta ki magát. A tagokhoz kidolgozott meseuniverzum tartozik, ami animációs klipekben ölt testet, és a technika fejlődésével saját határait feszegeti: idén például már „élő interjút” is adtak. Legalább ilyen fontos azonban a zenei sokrétűség és kísérletezőkedv, aminek forrása a hús-vér énekes Albarn, aki már a kezdetektől a legnívósabb előadókat nyerte meg együttműködőnek: Ibrahim Ferrer, Neneh Cherry, Snoop Dogg vagy Lou Reed is szívesen adta a nevét a zenéhez, ami nem ismer műfaji korlátokat, felváltva funk, soul, reggae, hip-hop, punkrock és britpop.

Hogy mindez élőben is működik-e, eddig nem tudhattuk; nyár eleji, várkert bazárbeli koncertjük zártkörűen zajlott. Most, a háromnegyedéig telt Papp László aréna előtt egy grandiózus, sok résztvevős produkció bontakozott ki, a zenei ívhez tökéletesen illeszkedő háttérvetítéssel, grammra kimért pontossággal adagolt régi és új slágerekkel.

Elsőre csalódásként, utólag mégis inkább pozitívumként könyveltük, hogy nem is próbálkoztak elbábozni a négy virtuális tag jelenlétét. Ehelyett azt kaptuk, ami a Gorillaz valójában: Albarn géniuszát és a holdudvarában mozgó zenészek – hangszeresek, rapperek, sőt egy ötfős gospelkórus – profizmusát.

A közönség hálásnak tűnt minden pillanatért, a kis malőr dacára is, hogy – egy rosszkor bekevert hangsáv miatt – első nekifutásra szétszállt mindenki kedvenc száma, a Clint Eastwood. Miután a gorillák a kivetítőn lenyugvó nappal elbúcsúztak, csak azt bántuk, hogy nem válthatunk még néhány óriás szafarijegyet a majmok bolygójára.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!