Valentin-napon mutatták be a Die Hard 5. részét – a Drágább, mint az életed londoni díszbemutatóját az interneten élőben is követhették a rajongók.

 

A film bár Moszkvában játszódik, nagyrészt Budapesten és magyar szereplőkkel forgatták, ami az itthoni nézőknek különösen érdekes lehet. Az egyik jelenetben például a tréningruhás Kamarás Iván csapja el egy terepjáróval John McClane hadnagyot (Bruce Willis), aki ezután kioszt neki egy pofont és elviszi a kocsit. Miután keresztbe fordul vele a Nyugati téri felüljárón, leugrat onnan, és a körúton álló kocsisor tetején végighajtva elhúz a Blaha Lujza tér irányába.

Kedvenc New York-i zsarunk azért utazik az orosz fővárosba, hogy kiszabadítsa a CIA-nek dolgozó fiát a terroristák fogságából. Ám ez csak a kezdet, a szálak egészen Csernobilig és egy tervezett nukleáris merényletig vezetnek, melyet persze idősebb és ifjabb McClane sem nem hagyhat megtörténni.

Az első kritikák dicsérték Willist, aki 57 éve dacára igazán fürge akcióhős, de szidták a filmet, különösen a gyengén megírt forgatókönyvet, mely az orosz–amerikai hidegháborús viszály anakronizmusára épül. A MovieXclusive szingapúri portál szerint ez az eddigi legrosszabb Die Hard-rész, és még Willis csibészes mosolya sem menti, hogy az akciójeleneteket leszámítva unalmas, lassú és humortalan. Pedig épp a humor McClane egyik legerősebb fegyvere. Szállóigévé váltak mondásai, mint a „jippiáéj, te szarházi” vagy a „mi a kellemetlenebb, a zabszem a seggében vagy a sötétség a fejében?”. Willis a véres atlétatrikóban igazi macsó mítoszt is teremtett, mint a családjáért ölni képes, félelmet és fájdalmat nem ismerő férj és apa. Szinte esélytelenül száll szembe magányos farkasként egy szál fegyverével a géppisztolyos és rakétavetős terroristák tucatjaival, és bár többször is megsérül akció közben, ettől csak szimpatikusabb és hitelesebb figura, mint a többségükben sebezhetetlen akcióhősök.

A Die Hard-filmek nem csak lehengerlő kaszkadőrjeleneteikről híresek – mint a helikopterbe „csúzlizott” rendőrautó, a látványos autós üldözések, vagy a toronyházból leugrás, az üveget kitörve –, a filmtörténelem legfélelmetesebb rosszfiúit is nekik köszönhetjük. Különösen emlékezetesek Alan Rickman és Jeremy Irons alakításai – az első részben német terroristavezérét játszó Rickmant az Empire magazin az egyik legemlékezetesebb filmes gonosznak is választotta.

Múlt héten megünnepelték az Entertainment Weekly szerint minden idők legjobb akciófilmje, a Drágán add az életed! bemutatójának 25 éves jubileumát is. Az alkalomra a 20th Century Fox stúdió tízméteres falfestménnyel lepte meg Willist, akit természetesen atlétatrikóban ábrázoltak, amit épp egy szellőzőben ücsörög. A kissé bizarr műalkotás mérete meglepte még a színészt is, aki múlt héten a BBC-nek adott tévéinterjúban elárulta, már a hatodik részre edz.

Címkék: filmkritika, filmvilág

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!