Esterházy Péter: Ha minden jól megy. - Önnön sorainak a szerző ad hangot önmagukon messze túlmutató, ám mégis alkalmi esszéit tartalmazó hangoskönyvén. Szokni kell bár a vokalitás tónusát – kicsit már fátyolos –, amit mond, az lenyűgöző.

 
Esterházy-hangoskönyv jelent meg - Fotó: Bach Máté

Százhuszonnyolc percben többek között Márai, Ottlik, Örkény, Mészöly Miklós, Lázár Ervin, Juhász Ferenc, József Attila, Hamvas, az irodalomtudós Szegedy-Maszák Mihály szellemi tálentuma, teljesítménye kapcsán szólal meg az européer. Mégis, ennél jóval tágasabb figyelmet követelő igénnyel, hiszen maga is igen körültekintő, alapos és pontos megfigyelő. Kitekint jócskán a magyar literatúrából, hiszen az sem zárványként létezik, része az életének, mivel ő, EP, nagyrészt benne, ebben él.

Sokat mond, sokatmondóan, rólunk, magyarokról, európaiakról, (gondolat)gazdagságunkról, szegénységünkről, sokféleségünkről, egyszerűségünkről; írói ambíciókról, mindennapi (nemzeti) létstratégiákról, a (irodalom)politikáról, a mairól. Is.

Jó érzékkel komponált válogatás egy hangra, mely korántsem egyhangú.

Csak az egyes hangesszéket elválasztó plázamosdók vagy liftek zenéjére hajazó intermezzókat tudnám feledni… (Kossuth– Mojzer Kiadó, 2014.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!