Idén négy koncertet vártam nagyon. Ebből egyet már biztosan ki kell hagynom. A jövő héten ismét színpadra áll, és bemutatja új lemezét az Európa Kiadó. Én meg begipszelt lábban fekszem a kórházban.

 
Csak dalok – Menyhárt Jenő játszik

Mit ne mondjak, nem vagyok elragadtatva a dolgok alakulásától. Stílszerűen nyilván azt mondanám, mocskos idők ezek, más szempontból viszont tekinthető mázlinak is a kényszerpihenő. Így ugyanis én voltam az a szerencsés, aki felhívhatta Menyhárt Jenőt, az Európa Kiadó első emberét, hogy a koncertről és az új lemezről beszélgessünk. Mondanom sem kell, anyukám majdnem kitért a hitéből, amikor kiderült, miről írok. Sorolta a kérdéseket, amiket ő tenne fel a helyemben, ötpercenként felhívott, hogy inkább egy másik számot dudorásszon a fülembe mint kedvencét, és születésem előtti, kissé vad koncertbeszámolókkal traktált vidoran.

Merthogy ez a történet jóval azelőtt kezdődött, hogy megszülettem volna. Az Európa Kiadó 1981-ben kezdte ténykedését, és kisebb-nagyobb vargabetűkkel ugyan, de színpadon álltak egészen 1994-ig, amikor egy időre (10 évre) felfüggesztették a koncertezést. Ráadásul 21 év telt el azóta, hogy legutóbb lemezzel jelentkeztek. Az viszont (legalábbis a közönség szempontjából) nem volt kérdés, vissza lehet-e térni ennyi idő után. Az egykor a magyar underground kiemelkedő zenekarának tartott Európa Kiadó mondhatni üstökösként robbant be ismét a hazai zenei életbe 2004-ben. De addig sem telt csöndben az idő. Felnőtt ugyanis egy újabb generáció – ebbe már beletartoztam én is –, akik ugyan élőben nem látták még az együttest, de a polcokon porosodó, szigorúan másolt kazettákat időnként idült mosollyal előszedő szülők útmutatásával már megismerkedtek a munkásságukkal.

Így lett az Európa Kiadó koncertje az az esemény, amire nemhogy nem ciki elvinni anyánkat, de igazán szerencsésnek nevezheti magát közülünk az, akit az édesanyja tanított meg arra, mi az a Popzene. „Nincs a dalainkba kódolva, hogy kinek szólnak. Nem kor vagy társadalmi státus szerint hallgatják az emberek a zenénket. Ez egyfajta érzékenység kérdése, én azt hiszem. Az szólíthatja talán meg őket, ahogyan ezek a dalok az életről szólnak” – próbált meg válaszolni Menyhárt Jenő arra a kérdésre, hogyan lehet az, hogy harminc év távlatából is képesek vagyunk igazi örömmel ráeszmélni egy-egy szám mondanivalójára.

És hogy mennyiben más ma ez az Európa Kiadó, mint akár tíz vagy éppen harminc évvel ezelőtt? „A zenekarnak sokféle felállása volt már. Folyamatosan változott az összetétel, volt, aki jött, más ment, mindig egy kicsit változtunk, de a lényeg nem” – fogalmazott Menyhárt Jenő. A mostani, egyben talán legnagyobb változás az, hogy Kiss Laci nem jött haza Ausztráliából, ezért az új lemez nélküle készült, és a június 21-i koncerten sem vesz részt a Millenárison. Basszusgitáron így Fülöp Bence játszik majd, míg Varga Orsolyát Darvas Bence váltja a billentyűs hangszereknél. Azért nem kell attól tartani, hogy egy vadiúj, teljesen ismeretlen zenekarral találkozunk (már aki) a koncerten. Az új lemez bemutatása mellett a régi repertoárból is lesz olyan, amire lehet majd dülöngélni. Azt pedig, hogy mire számíthatunk a nemrég született daloktól, Menyhárt Jenő sztoikus nyugalommal fogalmazza meg. „Olyanok, amilyenek régen is voltak. Ezek nem üzenetek, csak dalok, amik hordoznak egyfajta szellemiséget.” Arra sincs adekvát válasz, hogy ennyi év kihagyás után miért készültek el éppen most az új dalok. „Ezek vagy jönnek, vagy nem jönnek. Ha én tudnám, hogy hogy születik az ember fejében egy dal, az marha jó lenne. Mert akkor lehetne kontrollálni. De nem lehet.” Mindenesetre, ami várható: a lemezen hat új dal lesz, és egy hatalmas kedvenc, a 3 Judit 4 Zsuzsa új verziója is rákerül. Vagyis – „minden szinten rock and roll / szinte minden rock and roll”.

Ezek után épeszű és ép lábú rajongó biztos nem akad egy se, aki kihagyná a lemezbemutatót. És mivel a zenekar innentől októberig folyamatosan ad koncerteket, Menyhárt Jenő azért engem is megnyugtatott: ha gyorsan felépülök, még biztos, hogy láthatom őket idén. Addig viszont kénytelen leszek beérni az élménybeszámolóval, amit – bizonyos – édesanyám még azon frissiben, telefonon tolmácsol majd. Halk zene, visszafogott hangulat biztos nem lesz, bármibe lefogadom.

Címkék: zene, koncert

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!