Tapinthatóan intim, szikáran távolságtartó és hiteles. Miképp dolgozik egy sápadt-fehér, hollófürtű negyvenes domina; mikor veszi át a nyuszis papucsát a kéjkirakatban álló lány; milyen a szeme annak, aki irtózik ettől a munkától?

 
Munk Veronika: Kéjutca. Bookline, 2017.


– Munk Veronika úgy tárja az olvasó elé a piros lámpás negyedek világát, mintha múzeumi tárlatot vezetne. Nem általában ír prostitúcióról és bordélyházakról, a Németországban dolgozó magyar lányokra fókuszál. Mert Magyarország fizetettkéj-nagyhatalom, szerte Nyugat-Európában robotolnak honleányaink. (Nem véletlen, hogy akad olyan legális buszjárat, amelyik a német dugóvárosokat érinti.) A Kéjutca mégsem akar sokat markolni, „bázisvárosa” Bremerhaven, ahol egyetlen, hosszú utca várja a fizetett szexet keresőket. A szerző Berlinben és Hamburgban is gyűjtött történeteket, de azokkal inkább csak ellenpontoz – például a stricikérdésben.

A Lessingstrassét viszont aprólékosan feltérképezte. Az Index újságírója beszélt a helyi prostitúciós piramis csúcsán helyet foglaló holland háztulajdonosokkal, akik kiadják az apartmanokat és a munkakabinokat a lányoknak (egyikük politikatudományokból doktorál). Szóra bírta a klasszikusan vörös hajú madamot, aki – mit tesz Isten – épp magyar. Mikor leszáll az este, két – szintén magyar – gorillával járőrözik és gyűjti be a bérleti díjat: a napi leadandó 80 eurót, mintegy 25 ezer forintot. Ezt a lányok nem egészen három szimpla menetből termelik ki – kis kézi munka, némi szájszerviz, majd aktus (egyszeri pózváltási lehetőséggel).

Bármilyen is a történet, a szerző nem ítélkezik. A lányok megélhetését szociális munkások tapasztalataival, jogszabály- ismertetéssel ellenpontozza – vagy éppen egy több évtizede bordélyjáró politikus emlékeivel.

Így a személyes történetek hiába bilincselik le az olvasót (például a lányé, aki megpróbált kitörni, de nem tolerálta sokáig, hogy idehaza csak közmunka jutott neki, és egy hónapos jövedelmét odakinn háromórányi kabinozással szedte össze), de beleélésről szó sem lehet. Nem véletlen, hogy a könyv ahhoz hasonló olvasási élményt nyújt, mintha valaki egy jól mesélő, alapos, gondolkodásra késztető újságcikket kapott volna.


(Munk Veronika: Kéjutca. Bookline, 2017. 220 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!