Michael Evis, a világ talán legszínvonalasabb könnyűzenei fesztiválja, a Glastonbury alapítója nemrég azt nyilatkozta, hogy az olimpia elől idén a huszadik Sziget Fesztiválra menekül majd. A világraszóló sporteseményt azért persze itt sem kerülheti ki, hiszen a szervezők idén Olimpiai Sátorral is készülnek, hogy két tombolás között a sportrajongó fesztiválozók se maradjanak le semmiről.

 
Kezdődik!

A Sziget Fesztiváltól nem szokatlan, hogy olyan programokat is kínál, amiknek kevés közük van a zenéhez, sőt talán éppen ez az egyik legfőbb vonzereje. Idén természetesen a sport kiemelten jelenik meg, a látogatók kipróbálhatnak számos, az olimpiáról érthetetlenül kiszorult sportágat, mint a pétanque vagy a gólyalábas foci. Londonra nemcsak az olimpia miatt fogunk gondolni idén a Hajógyári-szigeten, hiszen a fesztivál új jelképe a 42 méter magas, 180 férőhelyes Sziget Eye óriáskerék lesz, ami jóval kisebb ugyan, mint a londoni, de a kilátás innen is káprázatos lesz, sőt este még filmvetítés is jár a panoráma mellé. Aki szerdán felül majd rá, láthatja, hogyan készül a világ legnagyobb flódnija, ugyanis idén ezzel a rekorddal ajándékozza meg a Sziget a nagyvilágot. A négy éve töretlen népszerűségnek örvendő Hungarikum Faluban készítik majd a 96 méter magasra (az Országház épp ilyen nagyra nőtt) tervezett sütit. A tervek szerint a megaflódni akkora lesz, hogy felszeletelve a parlament épületének magasságát adja ki. A népi hagyományokat megelevenítő helyszín most is az egyik kulináris központja lesz a fesztiválnak, újdonság viszont, hogy az idei évtől egy-egy népi gyógyászatban használt növény mutatkozik be a látogatóknak, a sor a levendulával kezdődik. A Kelet-Európai Vurstli a magyar hagyományoknak egy egészen más formáját mutatja be, hiszen a helyszín idén is visszarepít az ’50-’60-as évekbe: egyebek mellett kipróbálhatjuk milyen is volt átesni a hivatali procedúrákon, vagy éppen dolgozónak lenni a ruhagyárban. Aki azonban nyugalomra vágyik a fesztiválforgatagban, az biztosan felkeresi majd a három év után visszatérő Lumináriumot. A 800 négyzetméteres lufi labirintus megújulva tér vissza a Szigetre, ráadásul minden eddiginél hosszabb nyitva tartással várja a feltöltődésre vágyókat. A komfortérzésről azonban nemcsak a pihentető labirintus gondoskodik, az idén is a fesztiválra költöző művészpiac, a WAMP például különleges kollekcióval készül, hogy a fesztiválozók még jobban viseljék a szórakozás fáradalmait: kézi párásítót és egyedi legyezőt is lehet vásárolni náluk.

Némileg csökken azonban a kulturális tér idén a Szigeten – kevesebb helyszínen találkozhatunk majd színházi, vagy éppen táncszínházi programokkal. Az összevonásoknak a szervezők szerint nemcsak spórolási, hanem ésszerűsítési okai is voltak, ám attól senkinek sem kell tartania, hogy nem talál magának izgalmas előadásokat. Több lesz az utcaszínház és a cirkuszi paletta is bővül, az ígéretek szerint pedig egy olyan multikulturális helyszín jön létre idén, ahol koncentráltabban jelenik meg a magaskultúra.

Annak sem kell csalódnia, aki a huszadik Sziget Fesztiválon is inkább a zenei eseményekre kíváncsi: a több száz fellépőből biztosan talál számára kedveset. Azért néhány koncertet muszáj megemlítenünk: fellép például a The Stone Roses, az angol gitárzene megújítóit már azért is érdemes lesz megnézni, mert amikor 1996-ban itt jártak, nem szóltak túl izmosan, ezután viszont feloszlottak, most viszont újult erővel (és reméljük, jobb formában) térnek vissza hozzánk. Még annak is érdemes lesz megnéznie Snoop Dog (vagy ahogy most nevezi magát: Snoop Lion) koncertjét, aki nem kedveli túlzottan a rapzenét, hiszen a világ egyik legnagyobb sláger- és haknigyárosa, de színpadra áll az ír népzenei-punk legenda, a The Pouges, és a Szigettel egy évben, tehát 1993-ban alakult amerikai rockbanda, a Korn is – természetesen a magyar zenei élet kiválóságai mellett. Az se szomorkodjék, akinek nincs lehetősége kimenni a fesztiválra, a Sziget programját ugyanis – Magyarországon elsőként – élőben közvetíti a YouTube. A videomegosztón ismétlik is a felvételeket, a koncertek legjobb pillanatait pedig még további 3 hónapig meg lehet majd nézni. Ráadásul így biztos, hogy senki sem lép a lábunkra ugrálás közben és nem kell majd fél órát sorban állni egy sörért…

 

A Presser Gábor által létrehozott Magyar Dal Napja minden év szeptember második vasárnapján hivatott megünnepelni a hazai slágereket, szerzőiket és előadóikat. Az idei Sziget Fesztivál mínusz második napján, azaz augusztus 5-én, vasárnap a Nagyszínpadon 12 órán át hazai pop, rock és alternatív zenekarok koncerteznek. A legnagyobb ikonok és a mai kedvencek, Bárdos-Deák Ágitól, Bródytól, Szörényitől, Sziámitól kezdve Rúzsa Magdiig. Fellép Koncz Zsuzsa, Somló Tamás, a KFT, Novák Péter, Hobo, a Republic, Ganxsta Zolee, Akkezdet Phiai, Caramel, Kardos-Horváth János, a Pa-Dö-Dő, Geszti Péter, Presser Gábor, Gerendás Péter, Lovasi András és Péterfy Bori is, a sort helyhiány miatt nem folytatjuk. Déltől este 11-ig 150 magyar sláger hallható élőben.

Krausz Viktória

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!