Ahogy a napok hűvösebbre fordulnak, mind több időt töltünk a nappalinkban, és így a tévé előtt, hívogatóbbá válnak a mozik vetítőtermei és a fürdőkádbeli olvasgatások. Összeszedtük az őszi könyv-, film- és tévéműsor-kínálatot, hogy felkészülten vághassanak neki az évszaknak.

  <h1>Friderikusz visszatér a képernyőre</h1>-
  <h1>A búra alatt című sorozatot várhatjuk a leginkább</h1>-

Friderikusz visszatér a képernyőre

- – Kép 1/2

Komor könyvek jönnek

Diószegi-Horváth Nóra

Ha a nyár a limonádéirodalom ideje, ősszel a komoly gondolatok nyernek teret. A kiadók is így gondolhatták, ugyanis fajsúlyos művek lepik majd el szeptembertől a könyvesboltok kirakatait.

Az ősz legnagyobb kihívását a Libri hozza el: Timur Vermes Adolf Hitlerről, illetve a Führer fiktív jövőjéről szőtt történetet Nézd ki van itt című regényében, amely Németországban igazi szenzációnak számít. Ők jelentetik meg Csáki Judit kötetét is, amely a Nemzeti Színház elmúlt öt évéről szól (Alföldi színháza). A Magvetőnek köszönhetjük, hogy Rubin Szilárd az elmúlt években lassan felér arra az irodalmi piedesztálra, ahová életműve megérdemelten helyezi – most Zsebtükör címmel versek, kisprózák és esszék gyűltek kötetbe. Újra feltűnik a polcokon Bereményi Géza is, a Vadnai Bébi történelmi és szerelmi regény lesz. A vájtfülűek azonban még ennél is jobban várhatják Varga Mátyás legújabb verseskötetét – a viszonylag fiatal, teológus-szerző nevét egyre többen és egyre több helyen emlegetik. És ha már költészet: Tandori Dezső állítólag saját verseit elemzi majd Tandori Light című, hamarosan megjelenő művében, amelynek illusztrációit is enkezével készíti.

Az Európa Kiadó is impozáns listával készül az őszre. Ebből három kötetet említenénk csak meg: az egyik a Vasárnapi Híreknek korábban már nyilatkozó orosz író-fenegyerek, Dmitry Glukhovsky Orosz népellenes mesék című novelláskötete, ami igazán komor képet fest majd Oroszország (talán nem is olyan fiktív) jövőjéről. Érdemes lehet még utánanézni a nagyszerű filozófus- történész, Umberto Eco legújabb kísérletének, A legendás földek helye és története címet viselő gyűjteményes kötetnek. És ami a lényeg: ha esetleg kimaradt volna, vagy csak rég olvastuk, most újra a kezünkbe kell vennünk minden idők irodalmának egyik legfontosabb alapvetését, az Ivan Gyenyiszovics egy napját Alekszandr Szolzsenyicintől. Az Atlantisz mindeközben szorgosan dolgozza fel a Platón-életművet, most éppen Az államon a sor, a kiadótól megszokott magas színvonalú, lábjegyzetekkel alaposan ellátott kötet új fordításban kerül ismét a boltokba.

Két popkulturális ikon is feltűnik ismét, nyomtatott formában: a James Bond- és a Bridget Joneslegendárium is egy-egy kötettel bővül. És ha már mégis elkalandoztunk a ponyva világába, érdemes megemlíteni az év talán legjobban várt és egyben rettegett művét is: Stephen King folytatja A ragyogást, Doctor Sleep című regényéből kiderül, mi lett a kis Danny sorsa. Ha pedig azt hittük, az Ulpius Szepesi Nikolettel ellőtte legnagyobb könyvbombáit, tévedtünk. Frei Tamás új kötettel jelentkezik, és Détári – Az utolsó magyar világsztár címmel lesz mit lapozgatniuk a magyar foci szerelmeseinek. De ami a legjobb: dr. deutschtomi (sic!) – akkor és most. Bizony, Deutsch Tamás képviselő úr kilépett a 140 karakteres twitteres keretből, és átevezett a fűzött könyvek világába.

Semmi meglepetés

Bálint Orsolya

Nem csak új tehetségekkel, de új mentorokkal is jelentkezik az ősz várhatóan legnézettebb műsora, az X-Faktor 4. évada. Az RTL Klub szeptember 7-én induló, immár kétestés élő műsorában Tóth Gabi, Alföldi Róbert, Szikora Róbert és Geszti Péter segítik majd a versenyzőiket.

A Tv2 bizonyára ezért is tartogatja októberre a Sztárban sztár című új produkcióját, melyben külföldi és magyar énekeslegendák bőrébe bújnak majd a hazai előadók. De addig is belekezd a Mr és Mrs sztárpárshow 3. évadába, szeptember 12-től. Októberben már szinte minden napra jut majd show: vasárnap esténként Sebestyén Balázszsal és Vadon Jánossal a „merész és szókimondó” Vundersőn és Zuperszexi, míg hétfőnként – ha bírjuk idegekkel – Kasza Tibi szórakoztat bennünket Kasza! című műsorával a SuperTv2-n, ami helyett októbertől a Showder Klub 12. évadát is választhatjuk az RTL Klubon.

Az őszi sorozatpremierek közül legjobban a Stephen King azonos című regénye alapján készült A búra alatt című sci-fi sorozatot várhatjuk, melyet a Tv2 szeptember 11-től sugároz. Rögtön egy dupla epizóddal nyitnak, méghozzá épp az RTL Klub által sugárzott, és eddig bevehetetlen Szulejmánnal egy időben. Az RTL Klubon folytatódik a Dr. Csont, új évaddal jelentkezik A mentalista és a Döglött akták, és érkezik a Gyilkos elmék 8. évada is, a Gyilkos hajsza helyére. A csatorna egy új sorozatbemutatóval készül az őszre, a késő esti műsorsávban vetített Kemény motorosokkal.

A kábelcsatornák azonban bőséggel kínálnak régi és új kedvenceket a sorozatrajongóknak: hamarosan indul a Downton Abbey 3. évada (Story4), a 16 Emmy-díjra jelölt Amerikai Horror Story 2. évada (Viasat6), mely különálló történet, azok is elkezdhetik, akik az első szériát még nem látták. A PRO4-en pedig olyan „férfias” sorozatokat láthatunk, mint Az osztag, illetve a Deadline – Verseny az idővel.

Számos reality is verseng majd a nézők kegyeiért: a Tv2-n szeptember 16-án induló Édes Életben betekintést nyerhetünk hírességek életébe, és szintén itt indul egy új „detektívreality” is, Magánnyomozók címmel. A FEM3-on szeptember 23-tól láthatjuk a Shopping királynők című szórakoztató „fashion reality”-t Lakatos Márkkal, a SuperTV2-n pedig már elindult a keddenként jelentkező Pimaszúr ottalszik.

Szeptember utolsó hétvégéjére a közmédia húszórás műsorfolyammal készül, melybe a Magyarország, szeretlek! mellett más műsoraik is bekapcsolódnak, és amelynek megvalósítására közel egymilliárd forintot kapott az MTVA. Szeptember 1-jén indul A következő című játékos vetélkedő Gundel Takács Gáborral (amíg a Maradj talpon! pihen). Visszatér Jakupcsek Gabriella délutáni talkshow- ja, a Ridikül, októbertől pedig új részekkel jelentkezik a Gasztroangyal. Ekkor mutatják be végre a MunkaÜgyek Irreality 3. évadát – míg a Hacktion – Újratöltve legújabb, 5. évadáról talán a legtöbben már lemondanának. Obersovszky Péter átveszi az Estét, az eddigi műsorvezetők közül Szöllősi Györgyi a Híradót, Gulyás István pedig a Ma Reggelt vezetheti (az Index információi szerint).

Az ATV szeptember közepén indítja Voks című, a választással foglalkozó új műsorát, Havas Henrik vezetésével. Hosszabb lesz az Egyenes beszéd, de a csatorna legjobb híre, hogy a hónap közepétől kedd, szerda és csütörtök esténként új beszélgetős műsorral, benne komoly témákkal és tekintélyes vendégekkel jelentkezik Friderikusz Sándor.

Életek és halálok hónapjai

Különleges életrajzi filmekben bővelkedik a szeptemberi moziműsor: érkezik a Niki Lauda életét bemutató Hajsza a győzelemért, a német Daniel Brühllel a főszerepben, valamint a Diana című dráma, melyben Naomi Watts alakítja a tragikus sorsú hercegnét. Az október már a „kemény” filmek hava lesz: jön az Antal Nimród rendezte Metallica-koncertfilm, a Machete gyilkol című akcióthriller, valamint Bodzsár Márk Isteni műszak című fekete komédiája. Szintén októberben az MTVA forgalmazásában mutatják be A fiam családja című japán filmet, mely az idén Cannes-ban megkapta a Steven Spielberg által vezetett zsűri díját. Az iskolaidő mellett a gyerekek sem fognak unatkozni: a Halbalhé című kínai-maláj animáció jövő heti bemutatója után már várhatják a Derült égből fasírt 2. részét, a Turbó című DreamWorks-animációt, és a Hópihe című spanyol animációs filmet. (B. O.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!