A Zsidó Nyári Fesztivál egyik állandó fellépője, dzsessz- és popénekes, akinek önálló estjein ugyanúgy telt ház van, mint amikor Lang Györgyivel és a táncosokkal, azaz a 24 éves Pa-Dö-Dővel koncertezik. Az augusztus 30-i Ulpius dalszínház, avagy mit ér az Antal ha Szerb című műsorának ruhapróbája közben beszélgettünk Falusi Mariannal.

 
Falusi Mariann

– Milyen ruhakölteményben láthatjuk majd az Uránia Filmszínházban?

– Még nincs kész, de az biztos, hogy kék lesz, az a kedvenc színem. A ruhámat most is Cselényi Nóra ruhatervező készíti, ő nagyon tudja, mi áll jól az ilyen alkatúaknak. Az áprilisi MŰPA-koncertemen is gyönyörű cuccokat aggatott rám.

– Nem először lép fel a Zsidó Nyári Fesztiválon.

– Negyedszerre. Először az amerikai magyar évad kapcsán Marton Kati 9 magyar című könyvéből készült előadással szerepeltem, amit aztán kivittem Nem Yorkba. Utána Fáy Miklóssal, aki szerkesztőként vesz részt a műsoraim összeállításában, kitaláltunk egy Bernstein- és Gershwin-műveket tartalmazó előadást, ezt követően Leonard Cohen és Irving Berlin párhuzamos életrajzával léptem fel. Az idén Szerb Antal viszont egyedül áll majd középpontban, az Urániában. Azért őt választottuk, mert az ő sokszínűsége, műveltsége, kulturáltsága és egész élete példaértékű. Száraz Dénes hangján szólalnak meg Szerb Antal sorai.

– Mennyi az ön szerepe a dalok kiválasztásában?

– Együtt ötletelünk, ahogy mindig. A városban két helyen van állandó műsorom. A Rózsavölgyi Szalonban a 9 magyarral, aminek az általunk odaképzelt címe: Kollektív neurózis. Az Orfeumban pedig az Én kis 20. századom cíművel, amelyben évtizedes lebontásban külföldi és magyar dalok szólalnak meg. A dalválogatás szabad asszociáció az adott témára. Szeptember 12-én bemutatjuk a Királyok és királynők című új műsorunkat, amelybe belefér majd Király Lindától kezdve a King Crimsonon át a Queen is. Tehát a témák és a zenék változnak, de a zenésztársaim állandóak: Sárik Péter, Frey György, Berdisz Tamás, Schneider Zoltán.

– Sokfelé szerepel mostanában, mintha reneszánszát élné önállóan és a Pa-Dö-Dővel is.

– Ha nekiállok, és következetesen csinálom a dolgomat, s olyat hozunk létre, ami jó, akkor annak előbb-utóbb beérik a gyümölcse.

– Megünneplik jövőre a 25 éves évfordulót?

– Persze, egy új lemezzel és bízom benne, hogy tudunk rendezni egy nagyobb koncertet is.

– Milyen díjnak örülne?

– Egy toleranciadíjnak, amely a hozzáállásunkat tükrözi. Eleve a külső, amivel berobbantunk, már az ezt hirdette. Györgyi hat éve tolószékbe került, de ugyanúgy fellépünk, ez nagy felelősség is. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők teljes értékű emberek. Ezért is készítettünk gyereklemezt, befogadókészségük, érzékenységük miatt őket könnyebb megszólítani.

– Van szerep- vagy duettálma?

– Nincs. Ami jön, abból választok. Énekeltem például Gregor Józseffel duettet, az a világ egyik legnagyobb csodája volt. Két szólókoncertet adtam a MŰPA-ban, de koncerteztem a Zeneakadémián is, ami popzenészeknél ritkaság. Úgyhogy csak azt szeretném, hogy nyugodtan, tisztességesen csinálhassam a dolgaimat, akár még 20-30 évig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!