Csuklyások – BlacKkKlansman

 

Vígjátéknak indul, krimi lesz belőle, a végére pedig politikai manifesztót biggyeszt Spike Lee, aki a cannes-i zsűri nagydíját vitte el bomba filmjével. A sztori zseniális: a tévedhetetlen Ku Klux Klán lovagjai közé felveszi Ron Stallworth afroamerikai közrendőrt (a fenomenális John David Washington, Denzel fia), aki telefonon jelentkezik be hozzájuk Colorado Springsből. A kert végében néger kiskrambókra lövöldözős, keresztégetős, csipszzabálós klánbulikon egy fehér, csak épp zsidó nyomozó (a szintén fergeteges Adam Driver) személyesíti meg őt, így hallgatják ki és leplezik le együtt a helyi klánosztag erőszakos terveit.

Tudjuk, hogy mindez megtörtént, ezt sulykolják az előzetestől a főcímig, és David Duke ma is a klán fővarázslója (höhö), aki Trump megválasztásakor előmászott a köve alól, aztán szóltak neki, hogy másszon vissza, nem jött el az ő ideje (soha nem is fog). Másrészt Stallworth élő legenda, könyvet írt, aztán végigturnézta az összes tévéshow-t, hogy mindenhol megmutassa névre szóló KKK-tagsági kártyáját.

A fikciós részek, mint Ron románca a fekete diákszövetség elnökével vagy az abszurd humorú fedett nyomozás teljesen hitelesnek hatnak, hiszen Lee briliáns történetmesélő. Mesteri, egyben leleplező szembeállításokat látunk, mint a „fekete zsaru fehér hanggal” vagy az ágyban négergyilkosságokról fantáziáló klánpárocska.

Nem Duke a fődémon, hanem a kiskatonái, a fehér, felsőbbrendű, frusztrált és felfegyverzett férfiak (és ne feledjük a mögöttük álló nőket se) masszív tömegei. Ők meneteltek egy éve fáklyákkal Charlottesville-ben, ennek eredeti felvételeit is felhasználja Lee (mint a Malcolm X-ben a Rodney King-videót), hogy a valóságba horgonyozza filmjét.

Épp maga a valóság az, ami már régóta elszálltan szürreális, és itt végre hatalmasakat lehet röhögni rajta. Például azon, hogy Duke azt makogja, Amerika legyen újra nagy, meg legyen első – kár, hogy nem kopirájtolta a mondatait még a ’70-es években, mert ha fizetni kéne értük, a Trump-kommunikáció talán egész más irányt venne.

FOTÓ: AFP

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!