A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál az egyik legnagyobb hazai mozgóképes esemény: 22 országból 74 filmet vetítenek kilenc nap alatt öt fővárosi helyszínen.

Az idei fesztivál a huszadik, a jubileumot különleges programokkal és természetesen remek filmekkel, azaz visszaemlékezések helyett inkább a jelennel ünnepelik. „Optimális a kivitel, nincs hiányérzetünk, kiváló fesztivál elé nézünk” – mondta lapunknak Horváth György fesztiváligazgató a pénteki megnyitó előtt. „Az idei filmszemle sajnálatos elmaradása miatt valahogy nagyobb a felelősségünk, és érezzük, hogy a várakozás, valamint az igény is nőtt irányunkba.”

Április 5. és 13. között a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség, befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének remekeit, azaz 61 egészestés és 13 rövidfilmet az Uránia, a Puskin, a Toldi és az Örökmozgó mozikban, valamint az A38-on. A versenyprogramban tíz film szerepel, ezek közül Horváth György az amerikai Feltörő színeket, valamint a Köszönöm, jól!-t, egy szlovákiai magyar filmet ajánlja. A dokumentum szekcióból a norvég Oroszlászívűeket emelte ki, valamint a másik magyar vonatkozású alkotást, a Csendeseket, a norvég filmben Tóth Orsi a főszereplő és Pohárnok Gergely az operatőr. A legújítóbb és a legmerészebb filmet idén is a Hullámtörők-díjjal tünteti ki a nemzetközi zsűri, amelynek elnöke Jiří Menzel, tagjai pedig Hajdu Szabolcs rendező és Morgan Bushe a dublini Fastnet Films egyik tulajdonosa. „Idén meglepetés készül Jiří Menzeltől, ellátogatunk a Mafilm segítségével a fóti gyártóbázisra és két országot állítunk fókuszba, Cseh- és Írországot. A cseh és az ír kortársfilm-termés irigylésre méltó, ezért ünnepeljük őket. A húsz év alatt megtanultuk, hogyan kell filmfesztiválozni és reflektáló fesztiválként okulunk a hibáinkból, az ötleteket és javaslatokat pedig a következő évben felhasználjuk” – mondta a fesztiváligazgató, aki kiemelte, hogy elsősorban a közönségnek rendezik a fesztivált, nem a szakmának.

A Titanic Filmfesztivált eddig is számtalan szál fűzte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez, például a MOME hallgatója, Görömbei Luca tervezte a Hullámtörők-díjat. Újdonság, hogy az együttműködés hivatalos formát is ölt: a fesztivál befutófilmjét Carlson Hanna animáció szakos hallgató készítette, a MOME Média Intézete pedig egyhetes intenzív workshopot tartott a Kísérleti Média Stúdiumok keretében a Titanic arculatkészítésének kísérleti modellezésére.

Az első Titanic 1993 októberében zajlott 16 filmmel a Toldiban, szakmai előzmények nélkül. Azóta kultúrdiplomáciai szereppel is bír, kulturális eseménnyé nőtt, kiváló együttműködésben a filmforgalmazókkal, a közönségnek pedig aktív jelenlétet biztosítanak, azaz számos alkotó és készítő vesz részt a vetítéseken, akikkel bátran lehet beszélgetni. „Rengeteg segítséget, bátorítást kaptunk, célunk a filmfesztivál-hangulat megőrzése. Két éve volt egy mélypont, akkor majdnem elmaradt a Titanic, de jól tettük, hogy nem fújtuk le, hanem önkéntesként dolgoztunk, így van esélyünk, hogy 2014-ben is megrendezzük a fesztivált” – összegzett Horváth György.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!