Indul a népszerű „importált” sorozat, a Terápia második évada.
- A karakterek egyre magyarosabbak.
- Péterfy Bori az egyik új szereplő, akinek jeleneteit Nagypál Orsolya rendezi.
- Mindketten izgalmas kihívásnak érzik a feladatot.

 
Terápia, indul a második évad - Forrás: HBO

A tévéfilmsorozatok egyik „legintelligensebbjének” tartott Terápia második évada októbertől látható az HBO-n. A saját gyártású, 35 részes szappanopera alaphelyzete változatlan: a pszichiáterhez (Mácsai Pál) minden hétköznap más páciens érkezik, pénteken pedig maga keresi fel terapeutáját (Csákányi Eszter). Az ígéretek szerint, a második évad még inkább „magyaros”: az izraeli adaptáció ezúttal csak alap volt, például az eredetiben befolyásos üzletember nálunk magas rangú politikus (Máté Gábor) és több betekintést kapunk a pszichiáter magánéletébe.

A témafeldolgozás provokatív, a képi világ egyedi, köszönhetően Tasnádi István és Krigler Gábor vezető íróknak, Enyedi Ildikó, Gigor Attila és Nagypál Orsolya rendezőknek, valamint Herbai Máté és Dobos Tamás operatőröknek. A második évad új szereplője például Péterfy Bori színész-énekesnő, valamint az ő részeit rendező Nagypál.

A magyar sorozat képi világa sokkal filmszerűbb az eredetihez képest. Ezt egy itthon még nem használt technikával érték el. Az ablakon kívüli világot nem fotó vagy festett háttér adja, hanem mozgóképes vetítés, így mozgó járműveket, felhőket, különböző időjárási viszonyokat tudtak becsempészni a műterembe. A karaktereket pedig magyarították.

Péterfy Bori egy negyvenes, nagyon gazdag, szerelemre és gyerekre vágyó ügyvédnőt alakít. „Az életkoron kívül más hasonlóság is van köztünk: züllött, vad volt a kamaszkorunk. A legnagyobb különbség viszont az, hogy Orsolya egy gazdag, karrierista nő, akinek mindene megvan, ami pénzért kapható, s pont arra vágyik, ami nem megvásárolható. Mi viszont inkább bohém művész életet élünk.” Bori először dolgozott együtt Mácsai Pállal. „Nagyon egymásra találtunk. Az első napon voltak a páciensek felvételei, tehát az enyém is, akkor ő csak hátulról látszik, de a mozdulataival is sokat segített. Másnap csere, ő mondott hosszú monológokat, ilyenkor volt, hogy bosszankodtam, úgy éreztem, másképp kellett volna tegnap, de szerencsére a stáb megnyugtatott. Az volt a legnehezebb, hogy korlátozták a mozgást. Meg kellett jegyezni a legelején, hogy milyen pózban ülök, mikor mozdul a fejem, a kezem, hogy gond nélkül vágható legyen az anyag. A legnagyobb múltbeli borzalom okozza az igazi katarzist, az a forgatás mindannyiunkat megviselt.” Bori, ha úgy adódna, elmenne terápiára, bár szerinte a színészek többsége pszichológus is, mert „komoly emberismeret, önmagunk tisztán látása szükséges és állandó figyelem másokra, magunkra. Ezek segíthetnek abban is, hogy ne csússzunk félre.”

Az alkotói csapat új rendezője Nagypál Orsolya az első évadot lelkesen nézte, eszébe sem jutott, hogy a másodikban már közreműködhet. „Kisjátékfilmjeimnek köszönhetően hívtak rendezőcastingra, majd Orsolya részeit rendeztem, őt választottam, mert nagyon érdekesnek, kellően nehéznek találtam a karaktert, s ő állt hozzám korban is a legközelebb. Jól jött ki, hogy végül Péterfy Bori kapta a szerepet, akivel már dolgoztunk együtt. Az én epizódjaimban van a legkevesebb zene, számomra a feszültség és a színészi játék így volt a legerősebb.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!