Most hétvégén Moszkvában vesznek részt egy versenyen, jövő héten pedig már a prágai Signal fényfesztivált nyitják meg, ahol a főtéren a Kinsky-palota homlokzatát terítik be animációjukkal a Maxin10sity fényfestői.

 
Fényfestők Bukarestben

A magyar csapat legutóbb Bukarestben aratott nagy sikert, ahol a román parlamentet, a Palatul Parlamentuluit változtatták hat percre vetítésükkel lenyűgöző látványossággá, a város alapításának 555. évfordulóján. Ekkora felületet hivatali épületen még soha senki nem vetített meg fényjátékkal a világon, az attrakciót 75 ezren kísérték figyelemmel a helyszínen. A produkció 104 nagy fényerejű projektor összehangolt működésével jött létre. A bukaresti projekten 2,5 hónapig dolgozott három kreatív szakember, grafikus, akik a látványért felelnek – mondta lapunknak Vaspöri Tamás, a MaxIn10sity egyik vezetője.

Egy-egy „előadás” előtt a szakemberek digitális 3D-s épületmodellekkel dolgoznak, amelyeket lézerszkenneres módszerrel alkotnak meg, így előfordulhat, hogy úgy dolgoznak egy-egy felületen, hogy azt nem is látták élőben.

„Nagyon fontos jól összehozni az épület struktúráját az animációval, és azt is el kell tudni képzelni, hogyan mutat ez a valóságban” – mondja Czigány László művészeti igazgató. Az ekkora méretű vetítéseket lehetővé tevő nagy fényerejű projektorok a 2000-es évek elején jelentek meg a piacon, akkoriban született meg a fényfestés, mint látványos, szórakoztató műfaj, amelynek világszerte már fesztiválokat és különböző versenyeket szentelnek. Aki Prágában jár jövő hétvégén, ejtse útba a főteret, ahol minden negyed órában bemutatják a csapat animációját.

Címkék: művész

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!