<h1>A Tihanyi Bencés Apátság
(fotó: H. Szabó Sándor, ORFK)</h1>-
  <h1>A Balaton Sound frissítő programokat kínál</h1>-

A Tihanyi Bencés Apátság (fotó: H. Szabó Sándor, ORFK)

- – Kép 1/2

New Orleans jazzfesztivál, SIÓFOK (JÚLIUS 13-15.)

Idén kilencedik alkalommal idézi meg a forró, jazztől pezsgő New Orleans-i éjszakákat Siófok „minősített” jelzővel illetett, ingyenes jazzfesztiválja, amelyen összesen tizenhárom hazai standard jazz-, dixieland- és ragtime- zenekar, valamint egy-egy nemzetközi meglepetésvendég szórakoztatja három napon át a klasszikus jazz rajongóit. Nosztalgikus slágerek a Szerelmi ABC-től, az Egy kis édes félhomályon és az Old McDonald Had A Farmon át a Summertime-ig.


Balaton Sound, ZAMÁRDI (JÚLIUS 12-15.)

Már hatodszor gyűlnek össze Zamárdiban az elektronikus zene és a Balaton szerelmesei, hogy a fesztivál négy napja alatt egy kicsit felborzolják a tóparti kisváros hangulatát. A Soundon fellépő nemzetközi sztárgárda illusztris listáján szerepel többek között a trance-univerzum legismertebb DJ-je és producere, a holland Armin Van Buuren, az electrohouse királyának tartott Avicii, minden idők legnépszerűbb DJ-je, David Guetta és a kétszeres Brit-Awardsdíjas londoni rapper, Tinie Tempah.


Kulturális kikötõ, BALATONFÖLDVÁR (JÚLIUS 13., 14.)

Tizenhat színházi előadást, 5 kamara produk ciót, 24 gyerekdarabot és 2 koncertet láthatnak a nézők a földvári Kultkikötő két és fél hónapja alatt. Az aktuális programhéten, 13-án a Katona József Színház és a Kultkikötő közös produkciója, a Fullajtár Andrea rendezte Áll a bál című előadás debütál Balatonföldvár szabadtéri színpadán, 14-én pedig egy Neil Simon-darab, a Walter Matthau és George Burns parádés játékáról elhíresült Napsugár fiúk nevettetik meg a közönséget – Galla Miklóssal és Koltai Róberttel a főszerepben.


Gyenesdiási vígasságok (JÚLIUS 12-15.)

A nyugat-balatoni borfesztivál-sorozaton belül tizenharmadik alkalommal rendezik meg a gyenesdiási bornapokat, amelyen több környékbeli borház kínálja a zalai és a badacsonyi borvidék nedűit. A forró napokat felüdítő rendezvényen a borkortyolást lacipecsenyések, kenyérlángos- és rétessütödék, valamint folklórműsorok és koncertek könnyítik.


Tihanyi orgonahangversenyek (JÚLIUS 12.)

A Tihanyi Bencés Apátságban hosszú évtizedek óta visszatérő rendezvény az orgonahangverseny-sorozat, amelyen a templom 12 változatú, eredetileg 1765-ben készült, 1993-ban újraépített orgonáját a legnagyobb hazai orgonaművészek mellett elismert nemzetközi muzsikusok szólaltatják meg. Júliusban és augusztusban minden csütörtökön este 19.30-kor zeng fel az orgona hangja – 12-én a Bach és Liszt műveiben egyaránt otthonosan mozgó lengyel Roman Perucki szólaltatja meg.


Balatoni Kapunyitó Fesztivál, BALATONKENESE (JÚLIUS 13-15. ÉS 20-22.)

Kenesét sokan a Balaton keleti kapujának is nevezik, hiszen Akarattyával egybenőve ez a Budapesthez legközelebb eső tóparti település. A helyiek elég komolyan gondolják a kapu-metaforát, ezért minden évben megrendezik a Balatoni Kapunyitó Fesztivált, amely idén már tízedik alkalommal költözik be a Széchenyi Parkba, a Kultúra Háza előtti térre és a Tájházba. A rendezvény két hétvégéjén a kapun túl csupa olyan dolog várja a nyaralókat, ami szerethető a Balatonban: zene, tánc, testi-lelki egészség, hagyományőrzés, kirakodóvásárok, szárazföldi és vízi sportok, bor, mámor, no és persze maga a Balaton. A fesztivál nyitónapján kihirdetik a Balaton Keleti Tájegység I. Kézműves Borversenyének eredményeit és átadják a Város Bora címet is, amely előtt a díjon kívül egy Magna Cum Laude koncerttel tiszteleg Kenese. 14-én este a Szegedi Molnár Dixieland Band igyekszik megmozgatni a közönséget, 15-én pedig Frankie Lato húzza el a nótájukat. Az első hétvégét vasárnap este Érdi Tamás gyertyafényes szabadtéri zongoraestje koronázza meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!