A nagyszabású, főleg a bulizni vágyó fiataloknak szóló zenei fesztiválok mellett már egyre több különleges, kisebb fesztiválprogrammal tarkíthatjuk nyári napjainkat.

 
Felvételünk illusztráció, a Sziget Fesztiválon készült - Fotó: Németh András Péter

Ezen a hétvégén például a művészetkedvelőknek nyújt izgalmas programot Kaposvár, a Rippl- Rónai Fesztivál keretében a híres festő testvérének, Ödönnek a gyűjteményét láthatja a nagyközönség, miközben a város sétálóutcájában amatőr művészek tárják a nagyközönség elé alkotásaikat. Június első hétvégéje a katonaság és a hadviselés iránt érdeklődőknek kedvez, ekkor rendezik a Lajosmizsétől 12 kilométerre található Tamás Tanyán a Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált, ahol bemutatkozik 1000 év magyar hadviselése, és a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából katonai parádéval is készülnek a szervezők. Tihanyban június 22–26-ig ismét a kortárs művészeté a főszerep, ekkor rendezik a már hagyományosnak számító ARTplacc fesztivált a révnél.

A szervezők azt ígérik: még azt is bemutatják, ami csak jövőre lesz érdekes. Ugyanennek a hétnek a végén a fővárosban az Ajtósi Dürer sori DÜRLIN nevű helyen a civilek kerülhetnek testközelbe a Norvégminta Fesztiválon. Ha szeretnénk jobban megérteni, mi fán teremnek a civil szervezetek, itt közel nyolcvan, eltérő területen dolgozó társaság munkáját ismerhetjük meg. Szintén június 26–28. között érdemes Tatára is ellátogatni, ahol a Víz, Zene, Virág Fesztiválon a háromnapos forgatag csúcspontja a hagyományos szombat esti műrepülőshow és a vízi karnevál.

Ezzel majdnem egy időben Eger Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei eseményének, a Kaláka Fesztiválnak ad otthont. Közel három héten át tart a PIM Nyári Fesztivál – Irodalom másképp elnevezésű programsorozat, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum szervez. Június 22. és július 13. között tíz irodalmi, zenei, színházi programmal várják az érdeklődőket a múzeumban. Idén üli 25. születésnapját a Művészetek Völgye Kapolcson és a környék falvaiban, ennek örömére a szervezők még több helyszínt és programot ígérnek július és augusztus fordulóján. Augusztus 4–8. között Nagyharsány és környéke ad otthont az Ördögkatlan Fesztiválnak.

A Villányi-hegység közepén minden művészeti ág képviselői megjelennek, és civil kezdeményezések, esélyegyenlőségi programok is helyet kapnak. A nyár utolsó hónapjának közepén pedig a böhöm nagy autókért rajongók örülhetnek: ekkor rendezik Komáromban a 14. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivált, ahová 1500 amerikai autó és tulajdonosai érkeznek az erőd falai közé. Ha a fesztiválozásra szánnánk a nyarat, ma már szinte egyetlen nap sem maradna üresen, és az országot is bejárhatjuk a programokat követve.

Zenei fesztiválok nyara
Június
17–20. Fishing on Orfű, Orfűi-tó

Július
1–4. Volt Fesztivál, Sopron
3–5. 23. Nemzetközi Gastroblues
Fesztivál, Paks
9–12. Balaton Sound, Zamárdi
13–19. Rockmaraton, Dúnaújváros
14–18. EFOTT, Velence
15–19. Borsodi Kingdom of
Hegyalja, Tokaj-Rakamaz
16–18. Bánkitó Fesztivál, Bánki-tó
22–26. Campus Fesztivál, Debrecen
29.–augusztus 1. FEZEN,
Székesfehérvár

Augusztus
7–8. 4. Paloznaki Jazz Piknik
7–9. Rockpart, Balatonszemes
10–17. Sziget, Budapest
13–19. Kaposfest, Kaposvár
19–22. Strand Fesztivál + B my
Lake, Zamárdi
25–29. SZIN, Szeged

Címkék: fesztiválok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!