Idén október 11. és 15. között 69. alkalommal rendezték meg a nemzetközi Frankfurti Könyvvásárt, amelyet Angela Merkel német kancellár és a díszvendég Franciaország államfője, Emmanuel Macron nyitott meg. A világ legjelentősebb könyvszakmai találkozóján minden ország arra törekszik, hogy irodalma, könyvkiadása nyomán minél többet és minél vonzóbb képet mutasson magáról, lehetőleg hozzátéve valami újdonságot az előző években való szerepléseihez.

 
VH, 2017. október 21.


A vendéglátó németek ezúttal 155 francia mű német fordításával tisztelték meg a kiemelt státuszba emelt francia könyvkiadást.

Most is érdemes volt végignézni a német csarnok kiadóinak standjait, mert tanulságos, sőt irányadó is lehet, miket válogatnak be kínálatukba nyelvterületükön kívülről.

Jó érzés volt látni Nádas Péter Világló részletek című, kétkötetes memoárjának a Rowohlt Verlag falán hirdetett német kiadását, amelyet a könyvvásár első napjára időzítettek. Már a megjelenést is élénk várakozás előzte meg, cikkek jelentek meg róla, a kiállításon pedig nagy érdeklődéssel fogadott író-olvasó találkozót rendeztek a német nyelvterületen népszerű szerzőnkkel, és a hasonló programok folytatódnak a hónap második felében is. De megjelent németül egyebek közt Kiss Tibor Noé Aludnod kellene, Bartis Attila A vége, Szőcs Petra Dán púder és Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című műve is, ezeket a megújult és megnövekedett magyar standon mutatták be az érdeklődőknek.

A németek körében képzőművészetéről híres Kassák Lajos modernizmusa ihlette magyar kiállítóhely nem aratott osztatlan sikert, mert legalábbis szűkösnek bizonyult.

Ebben az évben az osztrák származású Robert Menasse nyerte az ilyenkor szokásosan kiosztott rangos német irodalmi díjat Die Haupstadt (A főváros) című groteszk, szatirikus regényével, amely meghökkentő képpel indul: Brüsszel belvárosában egy disznó szaladgál fel s alá. Témája az EU megalakulásának 60. évfordulója, és már tucatnyi recenzió jelent meg róla. Nagy durranásnak ígérkezik, még hallani fogunk felőle.

Amúgy több szempontból rekordot döntött az idei könyvvásár, 2,5 százalékkal többen, 280 ezren látogatták meg, és bár számokban nem fejezték ki, de látványosan túlsúlyba kerültek a legkülönfélébb gyerekkönyvek.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!