Habár az olvasók többsége még mindig Harry Pottert köti J. K. Rowling nevéhez, az írónő nem csak a Roxfort falai közé tud teljes világokat varázsolni – erre a Robert Galbraith álnéven megjelent, Kakukkszó című detektívregény már cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltatott. Folytatása, A selyemhernyó kesze-kusza szálaiba azonban még könnyebb belegabalyodni; nehezen ereszt, a megfelelően időzített fordulatoknak hála jóformán letehetetlen.

 
J. K. Rowling

Csalódást legfeljebb azoknak okozhat, akik ismét a rivaldafényben tollászkodó, elit partikon forgolódó fiktív celebek magánszférájába vágynak betekintésre. A második Galbraith-kötet ugyanis a londoni irodalmárok belterjes és gyakran gyomorforgató afférjait boncolgatja.

Ezúttal Owen Quine, egy népszerűtlen, ám pökhendi és küldetéstudatos író nyomába szegődünk, aki úgy döntött: legújabb gótikus rémregényével minden szerzőtársát, szeretőjét, kiadó közeli barátját és ellenségét magára haragítja. Az örökké sötét leplekbe burkolózó, fennhéjázó különc alakjában talán visszaköszön egy-két professzor a mágiaiskolából – arra azonban legfeljebb egy horrorfilm vállalkozna, hogy vászonra vigye a brutalitást, amellyel a rejtőzködő Quine-t kivégzik, méghozzá a kéz alatt terjedő könyv befejezése alapján. A Bombyx Mori (azaz Selyemhernyó) című történet ugyanis hemzseg az olyan obszcén jelenetektől, hogy még Hieronymus Bosch is csak a fejét vakargatná, hogyan illusztrálja. Rowling kevés színnel vázolja fel karaktereit, mégis olyan összetettek, hogy időbe telhet minden réteget lehámozni róluk. Ismerősként üdvözölhetjük a féllábú veterán-detektív Cormoran Strike-ot és asszisztensét, Robint, akiket már előzőleg a bizalmunkba fogadtunk; szinte kedvünk támad egy pint sör mellett megtárgyalni velük a fejleményeket valamelyik gyertyafényes, viktoriánus londoni pubban.

A főszereplő mégis maga az angol főváros, amelynek zegzugos mellékutcái és ódon épületei – ezúttal is – kiváló terepet szolgáltatnak egy különös kegyetlenséggel kitervelt gyilkosságra.

J. K. Rowling nem csak a Roxfort falai közé tud teljes világokat varázsolni - A Cormoran Strike-sorozat 2. kötete magyarul decemberben jelenik meg a Gabo Kiadó gondozásában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!