Mika Tivadarról a legtöbbeknek a VII. kerületi népszerű szórakozóhely jut eszébe.

 
Németh András Péter felvétele

Kevesen tudják, hogy a budapesti Kazinczy utca 47. szám alatti, 103 éves ház a múlt század első felében rézárugyárként működött – Mika Tivadar gyáros vezetésével. A mulató belső tere, a sok rézszínű kiegészítő az ő emlékét őrzi. Nyáron romkocsmaként üzemel, ahol mindig telt ház van, télen pedig két szinten koncertekkel, kiállításokkal is várja a szórakozni vágyókat.

A Mika Tivadar Ház műemlék épület, ahogyan a zsidónegyed számos háza, az ő esetükben a sok megkötéssel járó műemléki kitétel azonban csak utólag derült ki, így a magyar származású amerikai tulajdonosok – Georgette Avruch és fia – eredeti terve, hogy szállodát építsenek, meghiúsult. A házat még a ’90-es években vásárolták meg, bontásra ítélt épületként. A hányattatott sorsú épület jövője most megoldódni látszik: az amerikai befektetők régi pompájába állították vissza, s lakásokat alakítottak ki benne. Itt készült el a város egyetlen, zöld növényekkel befuttatott udvari liftje, visszakerültek a régi belmagasságok, felújították a kapualj domborművét, illetve a régi ajtó- és ablakkereteket, valamint a homlokzatdíszítő elemeit és a stukkókat is. Georgette Avruch és fia érdeklődésében érzelmi kötődés is szerepet játszott, ugyanis Georgette nagybátyja a mai napig a VII. kerületben lakik, édesanyja pedig a környék házaiban bujkált a II. világháború idején.

Az ünnepélyes házavatón Mika Tivadar dédunokája is jelen volt. Bácskai Edit elmesélte: a ház második emeletén született, s kacérkodik a gondolattal, hogy újra ideköltözzön. Az egykori gettó közepén lévő házban Mika Tivadar nemcsak gyárat működtetett, amivel 30–60 családnak adott munkát és megélhetést, hanem a kamrában két családot is bújtattak a II. világháború idején. „A családom négy generációja lakott itt, a gyárban egyedi darabok öntése és finom megmunkálása zajlott, az üzemen kívül bolt is működött az épületben. Majd jött a vagyonelkobzás, és a nagyapámat meg a gyár vezetőit az Andrássy út 60-ba hurcolták, a családom pedig elhagyta Budapestet. Nagybátyám Ausztráliában él, időnként hazalátogat, s eddig szomorúan tapasztalta, hogy az egykori otthonunk hogyan mállik szét. Ez a felújítás az egész családunknak emléket állít, mintha újra élővé válna a múltam” – tette hozzá a dédunoka.

Címkék: kultúra, építészet

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!