Komoly izgalmakat tartogat az idei, 71. Arany Glóbusz díjátadója, amelyet helyi idő szerint ma délután öt órakor tartanak Los Angelesben. Vajon elismerik-e a rangos díjjal Leonardo DiCaprio legutóbbi zseniális alkotását vagy az átváltozóművész, Christian Bale elviszi előle az elismerést? A rabszolgatartás világában vagy a ’70-es évek Amerikájában játszódó alkotás tarol majd? Robert Redford vagy Tom Hanks tengeri küzdelmei hatották meg jobban a bírákat? És megszerzi-e Meryl Streep a kilencedik szobrocskáját?

 
Vajon megkapja? (Fotó Profimedia)

Talán egyedül az isteni Meryl Streep lehet nyugodt ma az Arany Glóbusz díjátadóján: ő csupán a saját rekordját döntheti meg, ha megkapja az elismerést. A legkeményebb párviadalra a két, egyenként hét jelöléssel bíró film, a 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány között számíthatunk: előbbi a legjobb filmdrámának járó szobrot viheti el a Gravitáció elől, mely inkább látványában volt kivételes – nem véletlenül nevezte James Cameron „minden idők legjobb űrben játszódó filmjének”. Utóbbi pedig a vígjáték és zenés film kategóriában arathat diadalt, ha sikerül kiütnie a finisben Martin Scorsese új filmjét, A Wall Street farkasát, melynek legfőbb erénye Leonardo DiCaprio pazar alakítása. Nehezen tudnánk elképzelni mást, aki nála jobban kiérdemelte volna a legjobb színésznek járó szobrocskát a vígjátékok mezőnyében, noha az Amerikai botrányban játszó Christian Bale is – a tőle szinte már megszokott – döbbenetes átalakuláson ment át és csúnyult meg a szerepe kedvéért.

A ’70-es évek tupírfrizurás, trapézgatyás, irodai poloskáktól hemzsegő világában játszódó, a politika és az alvilág összefonódását leleplező Amerikai botrány brillírozó szereplőgárdájából – melybe még a legendás Robert De Niro is beugrott – Christian Bale mellett Amy Adams, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence is kapott jelölést, de még Jeremy Renner is megérdemelte volna.

A másik szuperfavorit, a 12 év rabszolgaság szereplői közül Chiwetel Eijofor, Michael Fassbender és Lupita Nyong’o kapott jelölést. A legjobb főszereplők vonatkozásában nem zavarják egymás köreit az Amerikai botránnyal a műfaji különbségtétel miatt, a mellékszereplők versengésében azonban már fej fej mellett állnak. Valószínűbb, hogy a márciusi Oscar-gálán inkább a tőrbe csalt, és rabszolgának eladott színes bőrű hegedűművész szabadságharcáról szóló kosztümös dráma lesz a befutó az Amerikai Filmakadémia politikailag érzékenyebb szavazótábora számára, míg a hollywoodi külföldi újságírók inkább a szórakoztatóbb Amerikai botrányt részesíthetik előnyben.

Noha ez utóbbi filmet a színészi gárda káprázatos összjátéka emeli ki még a legjobbak közül is, a produkció „atyja”, David O. Russell versenyben van a legjobb forgatókönyv és rendezés díjáért is. Mivel ezekben a kategóriákban sincs műfaji megosztás, a kritikusok által is nagyra tartott 12 év rabszolgaság alkotói, a rendező Steve McQueen, illetve a forgatókönyvíró John Ridley is versenyben lesznek vele, csakúgy, mint a Gravitáció rendezője, Alfonsó Cuarón, valamint két elismert szaktársuk, Alexander Payne, a Nebraska, és Paul Greengrass, a Phillips kapitány rendezője.

Csakúgy, mint A Wall Street farkasát, a Phillips kapitányt is a főszereplő viszi a vállán, azaz a legjobb drámai színésznek jelölt Tom Hanks. Ebben a kategóriában esélyes még a másfél órán át a tengerrel birkózó, magányos hajóst alakító Robert Redford (All is lost), a Mielőtt meghaltam című drámában gyógyszercsempésznek felcsapó HIV-pozitív cowboyt játszó Matthew McConaughey, és a 12 év rabszolgaság főszereplője, Chiwetel Eijofor is, akik közül bárki megérdemelten kaphatja meg a díjat.

Kevésbé kiegyenlített a mezőny a legjobb drámai színésznők között, ahol egyértelmű nyertesnek tűnik Cate Blanchett, Woody Allen Blue Jasmine című filmjének neurotikus főszereplője. Kihívói között találjuk az ötven évvel korábban kényszerből örökbe adott fiát kereső Philomena – Határtalan szeretet hősnőjét, Judi Denchet, továbbá a Gravitációban űrhajósnőt alakító Sandra Bullockot, a Nyárutó című filmben egy szökésben lévő bűnözőt segítő egyedülálló anyát játszó Kate Winsletet, valamint Emma Thompsont, aki a Mr. Banks megmentése című filmben a Mary Poppins írónőjeként a Tom Hanks által megformált Walt Disneyt próbálja lebeszélni arról, hogy habkönnyű musicalfilmet forgasson regényéből. A vígjátékszínésznők között pedig verhetetlennek tűnik Meryl Streep, az Augusztus Oklahomában kiállhatatlanul szarkasztikus matriárkája, aki pályafutása eddigi leggonoszabb szerepében még hűséges rajongóira is a frászt hozhatja elképesztő hitelességével. A Tony-díjas színdarab alapján készült film egyik jelenetében össze is verekednek az egyik lányát alakító Julia Robertsszel, akit bátor alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek jelöltek.

Úgy tűnik, a hollywoodi külföldi tudósítók hasonlóan gondolkodnak, mint a cannes-i filmfesztivál tavalyi zsűrije, akik az Adéle élete 1-2. fejezet című francia alkotásnak ítélték az Arany Pálmát, mivel a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei nyomába se igen érnek a filmdrámának. A legjobb animáció kategória három jelöltje – a Croodék, a Gru 2. és a Jégvarázs – között is simának látszik az utóbbi győzelme.

Ha az Arany Glóbusz az Oscar előszobája, akkor az Arany Glóbusz előszobája az idén az Emmy volt: a tévéfilmek és sorozatok mezőnyében visszaköszönnek a tavalyi nyerteseik, és megjósolható, hogy itt is tarolni fog a drámai sorozatok közül a nemrég az 5. évad után elbúcsúztatott Totál szívás, míg a vígjátéksorozatoknál a Csajok vagy az Agymenők újrázhat. A legjobb tévéfilm az első amerikai szupersztár, a meleg zongoravirtuóz, Liberace életéről szóló, 11 Emmyt is besöprő Túl a csillogáson lehet, és az Arany Glóbuszt is elviheti érte a főszereplő Michael Douglas.

A tavalyi év legjobb drámai színészi teljesítménye Kevin Spacey alakítása a House of Cards című szatirikus politikai sorozatban, amely már az Emmyn is történelmet írt, miután egy internetes videotéka, a Netflix házi sorozataként versenyre tudott kelni a legnagyobb amerikai kábel- és tévécsatornák mamut- költségvetésű produkcióival. Noha Julia Louis-Dreyfoust jelölték a legjobb komikának is az Exek és szeretők című filmben nyújtott, roppant szerethető alakításáért, valószínűbb, hogy nem a filmes, hanem a tévés műfajban fogják díjazni Az alelnöknő című vígjátéksorozat címszereplőjének sziporkázóan szellemes megformálásáért. Az Emmyn sokak bánatára nem nyert Kerry Washington, a Botrány című drámasorozat főhősnője, de talán helyreállhatna a világ rendje, ha legalább az Arany Glóbuszt nem markolná el előle az amúgy szintén kifogástalanul játszó Claire Danes, Obama elnök kedvenc sorozata, a Homeland – A belső ellenség talpraesett ügynöknője. Négy nap múlva már az Oscar-jelölésekért izgulhatunk, ám a ceremóniára a Szocsiban rendezett téli olimpia miatt az idén kivételesen márciusig kell várnunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!