A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) az utóbbi időben több klasszikus filmet jelentetett meg. Másodkiadásban Fazekas Eszter szerkesztő gondozásában „restaurálták” Huszárik Zoltán Szindbádját; szintén irodalmi alapú Fábri Zoltán Ötödik pecsétje és Szőts István Emberek a havasonja. Kiadták a korábbi „kult” filmeket, Jeles András A kis Valentinóját, Gothár Péter Megáll az időjét, Bódy Gábor Kutya éji dalát, a Bizottság együttes Jégkrémbalettjét.

 
Szerelmem, Elektra

Karácsony előtt jelent meg Jancsó Miklós Szerelmem, Elektrája. Az Elektrát 1973-ban forgatták Gyurkó László drámája alapján, 15 évvel Nagy Imre kivégzése után. El is hangzik a filmben, úgy, mint a törvényes uralkodó, Agamemnón meggyilkolásaként, akinek a fia, Oresztész 15 év után visszatér, a hatalom bitorlóját elűzni. A zsarnok egy nagy gömbön próbál „uralkodni”, egyensúlyozni, ez Jancsó ötleteként került a film szimbólumvilágába, bár a vörös helikopter is emlékezetes. A főbb szerepekben Törőcsik Marit, Madaras Józsefet, Balázsovits Lajost és Cserhalmi Györgyöt látni.

Az akkori huszonéves néző még gyerekként láthatta moziban Macskássy Gyula rajzfilmjeit – A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A két bors ökröcske, Egér és oroszlán –, melyek a háború utáni magyar animáció újjászületését jelentették. Most unokáik is látni fogják, s a többit is a Ludas Matyitól a Vukig – a felnőttekre is gondoltak a Magyar animáció gyöngyszemei kiadásával.

--------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!