Valójában már két éve ott tornyosul a csopaki vasútállomáson, de bevallom, én még csak most találkoztam azzal a hatalmas hekkszoborral, amelyet a Hello Wood Balatoni Hekk névre keresztelt építészeti workshopja ihletett két évvel ezelőtt.

 

Ez volt az első olyan Hello Wood-tábor, ahol a település fejlesztésének érdekében minden építészeti, belső- és tájépítészeti képzést indító egyetem közösen dolgozott. Csopakon egy héten keresztül olyan építészeti projektek, installációk születtek, amelyek végül – ritka párosítás – mind a helyi lakosok, mind pedig a Csopakra látogató turisták tetszését elnyerték. Az elkészült munkák között akadt út menti mazsolaszárító, kertmozifal, erdei Fibonacci-spirál, sőt még egy, a képen látható mozdonykergető óriáshekk is.

A fából készült, színes hekkexpressznek, melyet a győri Széchenyi István Egyetem építészhallgatói készítettek, majdnem sikerült az első vágányra befutnia, de egy kiadós hajrában végül megelőzte őket a saját egyetemük tájépítészcsapata – ők a strandolókat és horgászokat elválasztó térbeli és közösségi szakadékot hidalták át egy különleges hal- (nyilván nem hekk) lessel. A két világ határán álló, szélfútta nádasra emlékeztető épület állítólag olyan nádasperspektívát kínál, amilyet egy szimpla tópart sosem tud nyújtani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!