Válogatás Heti abszurd rovatunkban.

  <h1>Matolcsy György</h1>-
  <h1>Illusztráció - Kelemen Zoltán Gergely, MTI</h1>-
  <h1>Jordán Tamás - Fotó: Németh András Péter</h1>-

Matolcsy György

- – Kép 1/3

A hét nyelvtelensége
Két év alatt sem sikerült Matolcsy György jegybankelnöknek egy középfokú nyelvvizsga- bizonyítványt szereznie. A nyilvánosság előtt sokszor megcsillogtatott angolnyelv-tudásáról van papírja, de ez kevés. Ugyanis ahhoz, hogy doktori fokozatot szerezhessen a kormány által létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, Matolcsynak két nyelvdokumentumra van szüksége. Pedig a „simplicity-filozófia” hazai mestere a többit könnyedén kirázta volna az ujjából, hiszen doktoriját egy általa elég jól ismert témából, saját pénzügyminiszteri politikájából írta volna. Ráadásul témavezetőjét (és egyben csodálóját) Lentner Csabát benyomta a jegybank egyik alapítványának kuratóriumába. A hálás konzulens tavaly azt nyilatkozta a 168 órának: „a Matolcsy fejében lévő szellemi muníció mozgatja a GDP-t”, és doktorijával a jegybankelnök „több száz évre beírja magát a történelembe”. A történelemkönyvek szerzői most csendben sírnak, téma híján.


A hét ítéletsiratója
Megdorgálták azokat a bírákat, akik alulmúlták az ítélkezési normát (egy hónapban tíz verdikt a kötelező), és ezzel megsértették az Országos Bírói Hivatal előírásait. Ez azt jelenti, hogy a sikerstatisztika érdekében a kormány simán sorosokat áldoz be, hiszen egy-egy gubancosabb ügyben a bírónak azt kell mérlegelnie: szabályt sért vagy újabb tanúkat hívat be, újabb szakértői véleményeket rendel. Persze ez csak felesleges pepecselés, amiről le kell szoktatni a bírákat. Ha ráéreznek, hogy az alaposság bolsevista trükk, akkor talán a kormány számára fontos ügyeket sem szedik ízekre, így könnyebben születhet a hatalom szája íze szerinti ítélet. Persze ha ennek az az ára, hogy sok-sok mezei polgár esetében kevésbé megalapozott verdikt lesz, akkor ez az ára.


A hét hozzáértése
Még Hofi Géza mesélte, hogy amikor a debreceni Csokonai Színházban játszott, számos próbán benn ült egy ember a tanácstól. Ő ellenőrizte, mi a nyavalya is folyik egy kultúrintézményben. Ha úgy tetszik, ő volt a politika által delegált szakmai kontroll. Ha volt egy kis önérzete és kultúrája, hát csendben maradt. A kultúrafigyelés szép kádári hagyománya most megelevenedni látszik: miután méltatlan hercehurca után egy évre meghosszabbította a szombathelyi közgyűlés Jordán Tamást a város színházának élén, a jogi – és kulturális – bizottság elnöke, jelezte, hogy majd jól ellenőrzi, mit is csinál a direktor művészi munka címén. Azt nem tudni, hogy a bizottsági elnök elég kulturált-e az említett csendhez, de ha mégsem, és beleszól, akkor Jordán Tamás is mehet nyugodtan lakást osztani a „tanácshoz”.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!