Friss Róbert publicisztikája a Vasárnapi Hírek A7 oldalán, Heti abszurd rovatunkban.

 
VH, 2017. december 23.

Az ember csak kapkodja a fejét. Valahol azt olvastuk: ha kétségeid vannak, lehet-e halállal viccelni, szaladj utána és kérdezd meg. Megkérdeztük: van-e olyan abszurd, ami tragikus?

A Pest megyei Dányon holtan találtak egy idős házaspárt. A 66 éves egykori rendőrrel és a feleségével fejlövés végzett. A helyiek szerint közös öngyilkosság történhetett. A hírek szerint az idős férfi csütörtök este értesítette a mentőket, hogy a felesége meghalt, de azt nem mondta, mi történt vele. Amikor a mentősök a helyszínre értek, nem tudtak bejutni a házba, kihívták hát a rendőrséget, a lakókat holtan találták. A környék azt mondja: a házaspár a nélkülözéstől és a betegségektől is sokat szenvedett. Az asszony gyógyíthatatlan beteg volt, morfiumtapaszt kellett hordania. Alig tudott már mozogni, a kezelésekre pedig nem tellett nekik.

A halál mosolygott, nem az ő dolga, de a történet tragikus. A rendszer, ahol ilyen eshet meg, abszurd, suttogta.

Aki teheti, menekül a rendszerből. Miközben menekül, észre sem veszi,  hogy terelik. Az tereli, akinek volt pofája egy gigaminisztériumot elnevezni az emberi erőforrásokról, aki fennhangon hirdeti az ingyenes állami egészségügyi ellátást, miközben hozzáférhetetlenné teszi azt. Azt olvastuk az Union biztosító felmérésében: öt év alatt nagyot nőtt azoknak az aránya, akik igénybe vesznek valamilyen magánorvosi szolgáltatást. 2012-ben a lakosság 37, az idén 57 százaléka keresett fel valamilyen magánorvosi szolgáltatást. Ők átlagosan 57 ezer forinttal fejelték meg egyetlen év alatt az állami egészségügyi rendszer hiányosságai miatt a tb-befizetéseiket. Az egészségügy általános helyzetének közmegítélése a 2014-es felmérés óta tovább romlott: az osztályzatoknak már akkor is alacsony, 2,26-os átlaga mostanra 1,76-ra esett. 2014 óta 50-ről 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik félelemmel gondolnak arra, mi történik velük, ha orvoshoz kell fordulniuk egy jövőbeli betegséggel.

A rendszer azt suttogja: akinek nincs pénze, fogja maga kézen a halált.

Hiába hívták a mentők 104-es számát és a 112-es segélyhívót a háziorvos tanácsára egy 59 éves sztrókos asszony lányai, több mint 10 perc telt el, mire a diszpécser felvette a telefont az egyik vonalon. A nő életben maradt. Az esetet kivizsgálták, de sem a mentők, sem a rendőrség nem talált semmi rendellenességet.

Pedig ezzel a 112-vel valami nagyon nincs rendben. A mentők és tűzoltók
szakszervezetei is visszaállítanák a korábbi külön hívószámokat, de ezt sem a
rendőrség, sem a kormányzat nem tartja jó ötletnek. 2014 előtt csaknem 200
központra volt osztva az ország, és közvetlenül az illetékes laktanyában csörgött
a segélykérő telefon. A központi segélyhívó bevezetése óta azonban Pest
megyén kívül csak Szombathelyen és Miskolcon fogadják a vészjelzéseket.

A rendőrök szerint ezzel nincs probléma.

Ezzel szemben az érdekképviseletek szerint a 112 megbukott. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete egyszerű megoldást javasol: az lenne a legjobb, ha újra párhuzamosan lehetne a vonalakat működtetni. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége azt mondja, a központi segélyhívó legnagyobb hibái közé tartozik az időveszteség, az adatok torzulása, illetve a helyismeret hiánya.

A 112-t uniós norma szerint vezették be Magyarországon, ami nem zárta volna ki, hogy a régi rendszer is párhuzamosan működjön, ahogyan az általános maradt több tagállamban is, ahol a helyiek még mindig a régi segélyvonalakat riasztják, a 112-est inkább a tájékozatlanabb turistáknak tartják fent.

Már megint félkézzel adoptáltunk valamit az összedőlni készülő Nyugatról.

A 112-es operátorok csak alapképzésben részesültek, derítette ki a Népszava, így nem tudnak ellátni olyan, a mentődiszpécsereknek rutinnak számító feladatokat, mint hogy telefonon, szakszerűen instruáljanak egy laikust egy újraélesztésnél vagy egy szülésnél. A 112-es operátorok döntő részének semmilyen képzettsége nincs ahhoz, hogy meghatározza, egy-egy tűzesethez milyen készültséggel vonuljanak ki a tűzoltók, így sokszor a parancsnokoknak a helyszíneken kell további erősítést kérniük, holott pontos információk alapján nagyobb erővel indulhattak volna útnak. Ez akár emberéletekbe is kerülhet. A 112 nagyobb katasztrófák – tüzek, viharok, árvíz – esetén telítődik, és az ilyen, „túlcsordulás” esetén a szombathelyi és a miskolci operátorok nem tudnak minden hívást fogadni, ezek így a helyi diszpécserekhez futnak be, akárcsak korábban. Ha ez így van, akkor miért ne működne más esetekben?, kérdezi a lap.

Az ATV kereste a Belügyminisztériumot is: terveznek-e tárgyalásokat az érintett érdekképviseletekkel. Közölték: a tárca nem a szakszervezetek véleménye, hanem az új rendszerrel dolgozó kollégák tapasztalatai alapján tájékozódik.

Eddig nem tapasztaltak rendszerszintű hibát.

Abszurd logikája ez egy abszurd rendszernek, amire volna még vagy tucatnyi példa a múlt hétről. De rövid távon egyik sem végzetesen vicces. A halál is megmondta: érti ő a viccet, csak nem szereti. Nem szereti, ha hülyét csinálnak belőle.

Amúgy a dányi gyilkos-öngyilkos házaspárnak volt egy kutyája. Mielőtt végzett volna magával a férfi, felhívott egy állatmenhelyet, hogy másnap vigyék el a kutyát. Megkérte őket, ne altassák el. Talán abban bízott, hogy ott még nem hülyült mindenki a rendszerhez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!