-
  -
  -
- – Kép 1/3

KESZTHELYI HAGYOMÁNYŐRZŐ HUSZÁR-HONVÉD TALÁLKOZÓ, július 28.

Egy teljes napra huszártáborrá alakul a keszthelyi Balaton-part, egészen pontosan az egykori Sport Kemping területe, ahol sátrak, őrbódék, ágyúk és tábori konyha idézi meg a verbunkos toborzás időszakát. A honvédekből és huszárokból álló regiment a táboron kívül is megmutatja magát: végigvonul a város utcáin, részt vesz egy össznépi zászlószentelésen, és persze a toborzásban is szerepet vállal. A tábor területén néptáncbemutatók, játszóházak, lovas show-k, mímelt csata és huszárgulyás várja az érdeklődőket.


CSALÁDIAS VÖLGYNAPOK

Július 27. és augusztus 5. között 22. alkalommal nyílnak a Művészetek Völgyében a virágok. Idén a szűkös anyagiak miatt csak két faluban, Kapolcson és Taliándörögdön lesznek színes-szagos, különleges programok, ez is a családias, intim légkört erősíti majd. A tavalyihoz hasonlóan leginkább családi programokkal készülnek a szervezők. A Palya-udvarban, Kapolcson tíz napon keresztül a népszerű énekesnőnek és vendégeinek életébe pillanthatunk be. A hamarosan anyukává váló Palya Bea a Művészetek Hölgye címet viseli, s híres fellépőruháit licitálásra bocsátja. Gye rek prog ramok, előadások és beszélgetések is lesznek, koncertet ad Snétberger Ferenc, a Kaláka és Dés László, Závada Péter pedig a szokásos slam poetryvel lép fel.

A vers- és kézművesudvarban költészetről szóló beszélgetéseket rendeznek, többek között Rátóti Zoltán, Müller Péter Sziámi, Rudolf Péter és Ács József közreműködésével. Idén Hobo Klub is lesz, ahol a zenész kortársaival együtt (például Tátrai Tiborral, Ferenczi Györggyel) mesél és muzsikál, téma lesz Jimi Hendrix és a Rolling Stones, de megemlékeznek az ötvenéves Beatlesről is. Nem hiányoznak majd a zöldprogramok, a hagyományőrzés, a táncház, a komoly- és népzene sem, de lesznek geotúrák, filmvetítések és társasjátékvölgy is. Katlan Tóni kocsmájában Galkó Balázzsal találkozhatunk, a kapolcsi közös piac most először kínálja zöldségés gyümölcstermelők portékáit. A Magyar Írószövetség másodszor vesz részt a fesztiválon: irodalmi játszóházat rendeznek, bemutatják Sci-fi Szakosztályukat és vendégül látják a Fiatal Írók Szövetségét és az Erdélyi Magyar Írók Ligáját. Taliándörögdön Szőke András és a Tilos Rádió a házigazda, a több tucat kiállítás mellett katolikus és református programokat, egészségvölgyet és véradást is tartanak. A kaposvári egyetem művészeti kara előadásokkal, nyílt tanórákkal vár minden színházszeretőt. Ötven képzőművészeti tárlat is nyílik a tíz nap alatt, a szokásos vásár kíséretében. Márta István főszervező szerint az érdeklődés nagy, összesen 120 ezer vendéggel számolnak. Van még szabad szoba a vendégházakban, akad sátorhely és kiadó apartman is a környéken. A napijegy ára háromezer forint, a diák- és nyugdíjasé 2500, a háromnapos hétvégi bérlet hétezerbe, az esti jegy 1300 forintba kerül, tízéves kor alatt pedig ingyenes.


VONYARCI BOROS FORGATAG, VONYARCVASHEGY, július 25–29.

A vonyarcvashegyi Kossuth utcában felépített boros faluban öt napig tart a dínomdánom, mely borkülönlegességekkel, szórakoztató műsorokkal, kirakodóvásárral és utcabállal csalogatja a nyaralókat a Balaton északi partjára. A nyitó napon, szerdán a Happy Dixieland Band koncertje pezsdíti fel a hangulatot, csütörtökön pedig az egykori Neoton Famíliával nosztalgiázhatnak a balatoni nyár szerelmesei. Szombaton operettslágerek idézik meg egy „régi nyár” emlékét, vasárnap pedig Vikidál Gyula és Sipos F. Tamás lepik meg a közönséget azzal, hogy még mindig színpadképesek.


V. SIÓFOLK FESZTIVÁL, SIÓFOK, július 27–29.

Idén már ötödik alkalommal rendezi meg színes népzenei kavalkádját Siófok városa, mellyel a folklór és a nemzetiségi hagyományok felelevenítése mellett a népszerű világzenei irányzatoknak is szeretne teret adni. A kétnapos fesztiválon ekképpen a hazai népzenei előadókon túl színpadra állnak a crossover stílus képviselői is, és a nemzetiségi hagyományokból is ízelítőt kaphatunk. A rendezvényt gyermekkoncertek, népi játékok és foglalkozások, valamint kézműves vásár és mesterség-bemutatók színesítik.


DINOSZAURUSZOK VILÁGA, ZÁNKA, szeptember 9-ig

Európa leglátványosabbnak ígért szabadtéri dinoszaurusz-élménykiállításával várja az őskorszakok és ősállatok rajongóit a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum. A ligetes, bozótokkal és erdővel szegélyezett parkban 55 életnagyságú és élethű dinómodell, köztük egy 30 méter hosszú Diplodocus, egy rettentő T-Rex és egy késő-krétai Triceratops borzolja a kedélyeket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!