ÍGY IS LEHET - 04. 02., VASÁRNAP

Fotó: Kovács Attila, MTI

- – Kép 1/6


Futó Expó – kiállítás és vásár
Millenáris Park, Budapest,
Kis Rókus utca

Minden, ami futás – egész hétvégén: világmárkák, tudományos előadások, versenybeszámolók, termék- és divatbemutatók, futóbörze.


Kecskeméti Tavaszváró
Családi Nap
Fa- és Virágvásárral

Kecskemét, Vadaskert,
Műkert 1.
Főzőshow, lufik, bohócok, virágkötők, tánc és mulatság egész nap, ráadásnak: Irigy Hónaljmirigy.


PONT Fesztivál
Várkert Bazár, Budapest,
Ybl Miklós tér 4
.
Gyerekeknek fejdísz-, lovacska-, nemezlabdakészítés, felnőtteknek a türk tavaszünnep – fénypontként: hagyományos tuvai torokének. 

ZÖLD GOMB
Egy francia lány és egy amerikai fiú Bécsben. Beszélgetnek, flörtölnek, ismerkednek egymással, a várossal. Szerelembe esnek. Egyetlen éjszaka csupán a jussuk vagy hosszú közös életük első napjára virradnak? A később trilógiává nemesedő kultsorozat első darabjában élet-halál kérdések szövődnek a párbeszédek kötegéből – így lesz a kamaradarabból igazi nagyfilm.

Mielőtt felkel a nap. Amerikai–osztrák–svájci romantikus
dráma, 1995. 105 perc. Rendező: Richard
Linklater, Story5, 2017. április 2., vasárnap 21 óra


1970. ÁPRILIS 2. - A MOSZKVA TÉR
Minek kapkodni? Sok szó esik mostanság a budapesti metrókról. Kiöregedtek, elhasználódtak, lerohadnak, balesetveszélyesek, leállítják, kicserélik őket, nincs rájuk pénz, ellopták a pénzt, lesz rá pénz… Pedig régen! Hát igen. Az M2-es megépítését már 1950-ben elhatározták, a Déli pályaudvartól tekergett volna a föld alatt a Stadionokig. Nagy erőkkel meg is indult az építkezés, majd fél év múlva leállt… egészen 1963-ig. Akkor ismét elhatározták: lesz metró, de már a Fehér útig (Örs vezér tér) fut majd, ahová a gödöllői HÉV becsatlakozik. Menet közben még betervezték az Astoria megállót, a Blaha Lujza téri Nemzeti Színház épületét pedig az alatta futó szerelvények miatt el kellett bontani. A 2-es metró első szakaszát, a Deák és a Fehér út között végül 1970. április 2-án adták át, és már másnaptól használni is lehetett. (Az új Nemzeti Színházra még 32 évet kellett várni…)

Épül a Moszkva téri megálló


Enyedi Ildikó filmrendező, Dragomán György író és Frédéric Strauss francia kritikus alkotja a 27
nemzet 34 filmjét bemutató 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijét április 6–13. között.

A filmfesztivál helyszínein (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi mozi, Pop-up Cinema@Ódry Színpad, Színház- és Filmművészeti Egyetem) vetítik idehaza először Török Ferenc – Szántó T. Gábor regényéből készült – 1945 című filmjét, láthatjuk Ewan McGregor rendezői debütjét Philip Roth Amerikai pásztorál című regényét feldolgozva, vagy Andrej Koncsalovszkij holokausztdrámáját, az Édenkertet. David Lynch Az én művészetem című dokumentumfilmjében maga a főszereplő kalauzolja el a nézőket életének meghatározó színtereire. Jim Jarmusch zenés dokufilmje a The Stooges (Iggy Pop) történetét mutatja be, míg Leonard Cohen sokáig elveszettnek hitt, aztán 2009-ben meglelt 1972- es turnéfilmjét digitálisan felújítva a rendező, Tony Palmer társaságában lehet majd megtekinteni. A gazdag film- és programkínálat további részleteiről a titanicfilmfest.hu oldalon tájékozódhatnak.Hétvégente ismét felülhetünk az egykor a Vidám Parkban, most pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben lévő Scheffner-féle műemléki körhintára. 
A több mint százéves körhintát 4 millió forintból teljesen felújították: újra régi pompájában díszelegnek a forgópódium falovai, gondolái és az angyalos-tükrös hintók, de a hajtásrendszert is korszerűsítették. Nyáron mindennap üzemel a körhinta, az állatkerttől függetlenül is látogatható.  

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!