Bár tekintetünk a jövőbe fúródik, s tűkön ülve várjuk a pillanatot, hogy a kortárs szépirodalom francia fenegyereke, Michel Houellebecq áprilisban díszvendégként fővárosunkba érkezzen a nemzetközi könyvfesztiválra, érdemes emlékezetünkbe idézni, milyen könyvtermés enyhítette idei olvasói éhségünket.

A nemzetközi bestsellerek hazai piacán a pálmát E. L. James „Árnyalat-ciklusa” nyerte el minden összesített listán. Szorosan a nyomában haladt Sylvia Day Crossfire-sorozata és a hazai olvasók régi kedvence, Ken Follett Évszázad-trilógiájának első két része. A Paulo Coelho iránti érdeklődés sem hagyott alább, még az idézeteivel teli naptár is kelendő, de Christopher Paolini Örökség című fantasysorozatának újabb része is tarolt. Nem kellett sokat izmoznia Kalifornia volt kormányzójának, Arnold Schwarzeneggernek: újabb önéletrajza a magyar olvasókat is nagyon érdekelte (Emlékmás – Életem hihetetlen, de igaz története).

A hazai sikerszerzői tortán jól ismert nevek osztoznak: Fejős Éva ezúttal a karibi nyárba kalauzolt el, az idén több kötetet is jegyző Fábián Janka főleg történelmi családregények terén aktív, a zsáner nagy öregje, Leslie L. Lawrence pedig A játék rabszolgái című kétkötetes opusszal ajándékozta meg rajongóit. Elsősorban a képernyőről ismerős híres emberek is betűvetésre adták a fejüket – valaki nem is először: Frei Tamás tavaly megjelent kötetei idén sem csúsztak sokkal hátrább az eladási listákon, de a Liptai Claudia is sokak által megvásárolt regényt írt Az álomnő címmel, Bárdos András pedig Kern Andrással készített életműinterjút (Ezt nem lehet leírni!). Népszerűségét szintén a televíziónak köszönheti Vámos Miklós, aki Szitakötő címmel „nemzedékünk regényét” vetette papírra. Noha ambíciói más természetűek, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes idei könyvei több száz méteres sorba késztették aláírására váró tisztelőit a tavaszi könyvfesztiválon is. 2012 mindent vivő hazai sikerkönyve azonban a közösségi oldalról keménykötésre váltott Nyáry Krisztián szerelmeskönyve lett, az Így szerettek ők – hiába, nagyon is kíváncsi nép a magyar…

Külföldi szépirodalom tekintetében Joyce Ulyssesének új fordításának megjelenése kellett jelentős izgalmakat az Ünnepi Könyvhéten, de hatalmas várakozás előzte meg Umberto Eco friss regényét (A prágai temető), vagy a karácsonyi piacra szánt, felnőtteknek íródott J. K. Rowling-művet (Átmeneti üresedés) és Salman Rushdie hányadtatásait leíró önéletrajzi kötetet (Joseph Anton). Végre magyarul is olvashatóak az amerikai újpróza kiváló reprezentálójának, Jonathan Franzennek Szabadság és Javítások című regényei is, ahogy igazán örvendetes az Európa Kiadó Charles Dickens-életműsorozatának kiadása is.

A kortárs magyar irodalom képviselőinek újabb könyvei közül Parti Nagy Lajos Fülkefor és vidékének magyar meséi aratták a legnagyobb sikert. Závada Pál Janka estéi címmel foglalta kötetbe három színdarabját, nagy-nagy közmegelégedésre. De kiemelt figyelem kísérte Péterfy Gergely (Örök völgy) és Oravecz Imre (Kaliforniai fürj) regényeit, Márton László (M. L., a gyilkos), Darvasi László (Vándorló sírok) és Szvoren Edina (Nincs, és ne is legyen) elbeszélésgyűjteményeit, s nem utolsósorban Kemény István (A királynál) verseskötetét.

A gyermek- és ifjúsági irodalom itthoni játszóterén a rendkívül népszerű Leiner Laura Szent Johanna gimisorozata már a 7. kötethez érkezett, de az idei debütálások is kiemelkedő színvonalon teljesítettek: felnőttek, gyerekek egyöntetűen Tasnádi István (A kőmajmok háza), Szécsi Noémi (Mandragóra utca 7.), Darvasi László (Pálcika, ha elindul), Máté Angi (Kapitány és Narancshal) és Jeney Zoltán (Rév Fülöp) meséskönyvei mellett tették le voksaikat.

A tudományos, az ismeretterjesztő irodalom és a publicisztika területén Komoróczy Géza professzor korszakos – korszakok fölötti – opus magnumja, A zsidók története Magyarországon I–II. már a 2. kiadásnál tart. Szőnyei Tamás kutatásai sem süllyedtek érdektelenségbe (Titkos írás I–II. – Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet), ahogy Kádár Annamária pszichológus kötete (Mesepszichológia – Az érzelmi pszichológia fejlesztése gyermekkorban) is igazi sikernek bizonyult. Ami pedig Andrassew Iván Tőkés Lászlóról szóló dokumentumkötetét illeti (Ne vígy minket a kísértésbe!): már megjelenése előtt szórólapokon terjesztették részleteit…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!