Játékfilmben ritkán olyan élvezetes és intellektuálisan bizsergető a politizálás, mint ahogy Danis Tanović bosnyák rendező műveli, berlini sikere után az újabb Oscart megcélozva. Noha a lövés ezúttal talán kissé távoli, újabb mesterien filmezett, sokrétű, provokatív alkotást kapunk, mely nem csupán a bosnyák társadalom szatirikus keresztmetszetét mutatja be, de szkeptikusan és precízen szálazza szét az egységes Európában gondolkodás valamennyi utópisztikus ideálját.

 
Halál Szarajevóban

Európa (Susan Sontag amerikai író, filmes szerint) Szarajevóban született, és itt is halt meg, Ferenc Ferdinánd trónörökös meggyilkolásakor, ami az első világháborút kirobbantotta (noha hipotézisként felmerül, hogy ez így is, úgy is bekövetkezett volna), majd a szrebrenyicai tömegmészárlással megint bealkonyult az egységes, békés Európa-eszménynek. De Európa meghalt már Auschwitzban is, kérdés, hogyan tud még létezni, újra és újra feltámadni a legsötétebb emberi kegyetlenségekből.

Miközben a helyi tévéstáb a trónörökös elleni merénylet 100. évfordulóján a meghívott (valódi) történészek és Gavrilo Princip (fiktív) kései leszármazottja segítségével arra keresi a választ a patinás, de lepusztult, beszédes nevű Hotel Európa teraszán, vajon az akkor „19 éves gyerek” Princip terrorista volt-e vagy hős, és a szerbek, a horvátok, s a bosnyákok mennyiben felelősek az elmúlt véres és viharos évszázadért, a szállodába érkezik egy finnyás uniós küldöttség. Míg nekik az olimpiai étkészlet smafu, az alagsorban a személyzet sztrájkra készül, noha most végre megkaphatnák az elmaradt fizetésüket, de képtelenek tovább látni az őket ért igazságtalanságnál. Talán épp ez okozza a bosnyákok legtöbb baját, meg mindig mások hibáztatása és a makacs széthúzás, amiben felfedezhetjük a magyar párhuzamot is. A valóság elemei ügyesen keverednek a kitalált történésekkel és szereplőkkel, de Tanović nem ad kész válaszokat, marad a nézőpontok és az érdekek ütköztetésénél, amitől végig puskaporos, kiélezett, és erotikusan is túlfűtött a hangulat. Csak egyszer végre inkább szeretkezni kellene.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!