Ezen a héten is rengetes izgalmas program várja a nyaralókat a Balatonnál. Akkor sem kell elkeseredni, ha esik az eső...

 
Zamárdi Kalandpark

KESZTHELYI BORÜNNEP
AUGUSZTUS 1–5.

Idén nyáron már 20. alkalommal rendezik meg Keszthelyen a Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep elnevezésű térségi borfesztivált, mely elsősorban a zalai Balatonpart, valamint a környék borait és borházait mutatja be. A Balaton-parton és a Borutcában felépült színpadok a borok mellé némi kultúrszomjoltó zene- és táncfalatkákat is kínálnak: 2-án a Cimbaliband ad koncertet, 3-án a Balkan Fanatic lép a zamatot jelentő deszkákra, 4-én pedig a Főnix zenekar énekli Máté Pétert megidézve, hogy Most élsz, most vigyázz, hogy jót igyál…


VIRSKY, AZ UKRÁN ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES SIÓFOKON
AUGUSZTUS 3.

Siófokon kezdi 10 állomásos magyarországi turnéját a világhírű koreográfus, Pavel Virsky nevét viselő, 1937-ben alapított Ukrán Állami Népi együttes, mely idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az elsősorban az ukrán népi hagyományokat, a népzenét, a -táncot és a -viseleteket népszerűsítő előadásba egy kis akrobatika és a 75 évet felelevenítő, 50 országban megforduló 60 táncosnak köszönhetően némi számmisztika is vegyül.


TIHANYI SZABADTÉRI JÁTÉKOK
AUGUSZTUS 3., 4.

A Tihanyi Szabadtéri Játékok keretében augusztus 3-án egy könnyed, szórakoztató vígjáték, a Koltai Róbert főszereplésével játszott Mese habbal című előadás, 4-én pedig egy ritkán látható zenés produkció igyekszik egy cseppnyi vidámságot varázsolni a balatoni nyárestékbe. A Minket nem lehet elfelejteni című produkcióban Voith Ági és Bodrogi Gyula húsz év után először adnak egymásnak randevút, melyen olyan jól ismert örökzöldeket dúdolnak egymás és a közönség füleibe, mint a Jamaicai trombitás vagy a Kaktusz virágában hallható Ma kedvem volna valakihez.


DUMAFÜRED, BALATONFÜRED
JÚLIUS 27.– AUGUSZTUS 5.

Július 27-én Nagyvázsonyból Balatonfüredre költözött a Dumaszínház nyári fesztiválja, amely a szokásosnál szélesebb programkínálattal várja a stand-up comedy műfajának szerelmeseit. Idén első alkalommal rendezik meg az Allstars-estet, ahol a hazai stand-up legjobbjai együtt lépnek a színpadra, valamint szintén premierként, igazi unikumnak ígérkezik a hazai stand-up humor három generációját egyesítő Fábry Sándor–Hajós András–Sándor György est is. A már jól ismert kedvencek mellett a fesztiválszínpadon felbukkannak az idei év legígéretesebb tehetségei, koncertet adnak a hazai könnyűzenei élet olyan húzónevei, mint például a Magashegyi Underground, a Heaven Street Seven, a Bëlga vagy a Budapest Bár, ráadásként pedig fellép a L’art pour l’art társulat és hallható, sőt látható lesz a Rádiókabaré felvétele is.


SZIGLIGETI NYÁRI NAPOK
JÚLIUS 29.–AUGUSZTUS 5.

Sokéves hagyománya van már a faluban és a szigligeti várban zajló nyári eseménysorozat egyik legnépszerűbb rendezvényének, melyen a zene és a tánc mellett a sport és a családi programok is szívesen látott vendégnek számítanak. 29-én, a nyitónapon, a Csonka-toronyban például a „Megóvott szüzesség” köré kerekítenek vásári komédiát a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány színészei, 30-án egy bűvészprodukció varázsolja el a strandolókat, 31-én a Strokes ütős együttes veri a tamtamot a Balaton-parton, 1-jén pedig a Custos Viola Consort régizene együttese helyezi át az Avasiromot képletesen a barokk korába. 2-án a Colombre Band csinál bluesos strandhangulatot, 3-án az Annibal Cannibals kántálja, hogy „Mindenki azt akarja…”, 4-én egy nosztalgikus operettest vesz vissza picit az iramból, 5-én pedig tánctalálkozó és Dévényi Disco vezeti le a bő egyhetes fesztivál alatt felgyülemlett energiákat.


ŐSKOHÓ MÚZEUM, SOMOGYFAJSZ

A Fonyód felől Kaposvár felé vezető úton, nem sokkal Lengyeltóti után, Fonyódtól nagyjából 35 km-re található Somogyfajsz települése, amely sok egyéb mellett egy már a honfoglalás korában is működött, 10. századi vasöntő műhelynek köszönheti hírnevét. Az Őskohó Múzeumhoz egy a pusztakovácsi és libickozmai út elágazásánál álló díszes kapun át juthatunk el – rajta belépve nem érdemes odahagyni a reményt, a múzeum kiállítása és az éltes korú vasöntő műhely garantáltan mindent elmesél a Somogyországban folyó Árpád-kori vaskohászatról. Állítólag a kalandozó hadjáratok fegyverutánpótlását és a termelő munkához szükséges vasszerszámok jelentős részét innen biztosították, így a „vasasok” mellett természetesen kovácsok is tevékenykedtek a közelben – erre utal a szomszéd falu elnevezése, Pusztakovácsi is. Ha esetleg valaki nem lenne eléggé elkötelezettje a gyepvasércnek, a barna vasércnek, a vasoxidnak vagy a földbe vájt vasöntőműhelyeknek, az tegyen egy sétát a faluközpont felé, ahonnan balra fordulva, rövid gyaloglás után, Fekete István egyik művének a helyszíne elevenedik meg. Itt látható ugyanis teljes valójában a Hajnal Badányban című kisregény régi molnárháza, amely ma vadászházként működik, s amely mellett, kicsit lejjebb sétálva még láthatóak a malom maradványai, valamint a regényben szereplő odvas öreg kőris is.


ZAMÁRDI KALANDPARK

Nem kifejezetten esős, inkább borús napokra kínál ezerféle kalandos programot az ősfákkal szegélyezett, harmincötezer négyzetméteres liget, ahol többek között a fák koronája közé kifeszített akadálypálya, egy mintegy másfél kilométeres csúszópálya, valamint egy vízi dodzsem és egy „űrhajóskiképzésre” használt vízi golyó fokozza az adrenalintermelést. A park egyik extra, elsősorban kisgyerekes családokat célzó szolgáltatása az élménygőzös, melyet egy az eredetivel minden apró részletében megegyező, valóban szénnel és vízzel működő, a masinisztának csupán a derekáig érő igazi gőzmozdony húz. Az egész parkon, alagutakon és hidakon átpöfögő minigőzös, épp úgy, ahogy az összes akadálypálya, este 9 óráig várja a kalandorokat, akik a kivilágított parkban akár a késő nyári alkonyatban is bátran lenghetnek, kúszhatnak, mászhatnak és vonatozhatnak kedvükre. Ahogy a kalandpark szlogenje mondja: aki adrenalinfüggő, az Zamárdiban függhet napestig!


SZENDREY JÚLIA EMLÉKHÁZ, KESZTHELY, ÚJMAJOR (SZENDREY-TELEP)

A keszthelyi Újmajorban (ma Szendrey-telep), egy a kastélyhoz közeli villában született 1829 telén az egyik leghíresebb hazai költőfeleség, Szendrey Júlia. Édesapja a Festetics uradalom gazdatisztje volt, nagycsaládos ember, aki három gyerekével gyakorta megfordult a ma emlékszobának otthont adó uradalmi cselédházban is. Az eredeti könyveket, portrékat, korabeli relikviákat és személyes emléktárgyakat felsorakoztató kiállítás egyként mesél a múzsáról és a kor egyik legműveltebb nőideáljáról, akiről kevesen tudják, hogy maga is gyakorta tollat ragadott, naplót, esszéket, rövid prózákat írt és fordított – többek között Andersen meséit, melyeknek 1856-os fordítása a mesék első magyar verziója. Az emlékszoba őrzi többek között Szendrey Júlia legyezőjét, kesztyűjét, varróasztalát, jegygyűrűjét, sőt még halotti hajfürtjeit is. A feketefenyőkkel szegélyezett allé mellett az ország első hivatalos nordic walking pályája halad el, mely érinti is az emlékházat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!