Bodolai László: Van Gölü Monster – Horgásztörténetek és legendák

 

Minden horgásznak van egy története. Bodolai Lászlónak mintha egynél több is volna. Igaz, a horgászat, a pecázás nála kicsit indok is ahhoz, hogy olyanokról is mesélhessen, amiről egy átlagos horgász nem szokott. Ugyanakkor a szerző sem él átlagos életet: ügyvéd, újságíró, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke. Nála többet kevesen járják a világot, és igazából nem is mindig lehet eldönteni, hogy ő most világot lát, és közben mindenhol horgászik, vagy csak azért jár pecázni, hogy világot láthasson. Egyvalami azonban bizonyos: mindenhonnan hazahoz egy történetet. Vagy többet is, mert most már tudjuk, neki ebből több is van.

Azt persze senki sem tudja, hogy a történetek mennyiben hasonlítanak azokhoz a halakhoz, amikről a horgászok általában mindig úgy mesélnek, hogy a hősköltemény végére a kopoltyúsok tíz centiket nőnek, de olvasva a Van Gölü Monster tárcanovelláit, nem bánnánk, ha minden horgász csakis arról és csakis úgy mesélne ezután, mint Bodolai László. Emberi sorsokról, idegen tájakról, a háborúk értelmetlenségéről, félelemről, gyávaságról, és a lopott szerelemről, ami gúzsba köti a föld lakóit.

A könyvet Szily László – szintén újságíró – illusztrálta, és szerényen csak úgy ajánlotta országnak-világnak, hogy ez élete kedvenc könyve, mert nem kellett bele írnia, csak rajzolnia. Gazda Albert pedig – szintén újságíró – azért ajánlja könnyű tollal Bodolai könyvét, mert „arról szól, hogy a világ egészen nagy és érdekes, és egyáltalán nem hülyeség szabadon élni benne”.

A Van Gülü Monster olyan horgászkönyv, ami végre nem a halakról szól, hanem arról, ami a horgászt egyfolytában űzi és hajtja: hogy legyen értelme annak, amiért megéri bedobni a csalit. Arról pedig, ugye, egyetlen hal sem tehet, ami pecázás közben, előtt és után történik. (Index, 2018. 300 o.)

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!