A lubickolást is meg lehet unni... Ilyenkor érdemes körülnézni, milyen más programokkal várja a Balaton környéke a nyaralókat. Fesztiválok, kiállítások és hattyúgyűrűzés - lesz mivel elfoglalni magunkat ezen a héten is! Ha pedig túl nagy a meleg napközben, menjünk éjszaka strandolni!

 
A Reich Károly Emlékházban rengeteg gyönyörű rajz várja a látogatókat

Balatonfüredi Borhetek, augusztus 4-26.

A nyár folyamán már eddig is számtalan boros rendezvény kínálta a Balatoni régió különféle vöröseit és fehéreit, de az a fesztivál, ahol a környék talán összes létező borásza, kiskereskedője, pecsenyesütője és pálinkaházasa megfordul, az a héten kezdődő Balatonfüredi Borhetek rendezvénye. Az eseményen mintegy harminc fajtából származó, közel kétszázötvenféle bor lesz kóstolható, melyeket négy pálinkaház papramorgói igyekeznek gyümölcsösségükkel überelni. A három decis egyenpoharak idén 500 forinttért vásárolhatók meg, melyeket minden boros pavilonban visszaváltanak.


Csopaki Egészség Hét, augusztus 6-12.

Idén nyáron már második alkalommal rendeznek Csopakon egészséghetet, melyen az egészségügyi szűrések mellett sportprogramok és koncertek is várják a látogatókat. A strandon felállított életmódsátorban ingyenesen rendelő szakemberek vérnyomás- és testtömegindex-méréssel, vércukorellenőrzéssel és életmód-tanácsadással igyekeznek egészségesebb útra terelni a nyaralókat, akik egy kis gyógy- és vízi tornával már a helyszínen elkezdhetnek figyelni az egészségükre. A rendezvényt egy futóverseny, a Csopaki Futás zárja, melynek pályája a balatoni település hangulatos kis utcáin vezet végig.


A fekete leves – a kávéfőzés története
Keszthely, Balatoni Múzeum, szeptember 2-ig

A nyár végéig Keszthelyen „vendégszerepel” a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Fazekas & Kimmel gyűjtemény közös utazókiállítása, mely számos kávétörténeti kulisszatitokba enged bepillantást. A Balatoni Múzeum tárlatán többek között megtudhatjuk, hogy miben készül a török kávé, milyen lombikokkal kísérleteztek a francia vegyészek, mi történik pontosan a kotyogó vagy a karos presszógép belsejében, hogyan dolgozott egy kávéfőzőgépkészítő kisiparos a pesti maszek világban, és még arra is fény derül, mit köszönhet a kávékedvelő Európa egy nyolcvanesztendős párizsi érseknek.


Crossover Fesztivál, Balatonlelle, augusztus 8-11.

A crossover jelentése: kereszteződés. Ez a stílus lényege is: műfajok, stílusok keveredése, légyen szó akár a klasszikus zenéről, a népzenéről vagy a popról. A lellei fesztiválon augusztus 8-a és 11-e között olyan világot járt, népszerű muzsikusok bizonyítják a műfaj létjogosultságát, mint például a szufi zenei hagyományokból építkező Tariqa, a dzsesszharmonikás David Yengibarjan, a fuvola szőke királynője, Horgas Eszter, valamint az orgonavirtuóz Varnus Xavér, akivel 11-én, a fesztivál zárónapján a Talamba ütősegyüttes (képünkön) játszik zenei felelgetőst.


Strandok Éjszakája, Balatonalmádi, Hévíz, augusztus 10.

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére a fürdőzők idén augusztus 10-én újra medencékből és természetes vizekből nézhetik a Perseida meteorraj vonulását, közismertebb nevén az augusztusi csillaghullást. A fürdők az eseményre hosszabbított nyitva tartással készülnek, mely egy tó esetében csupán annyiban érdekes, hogy azon az egyetlen balatoni strandon (ez a Balatonalmádiban lévő Wesselényi strand), mely eddig hivatalosan is csatlakozott a Strandok Éjszakájához, nemcsak a Perseida meteorraj, hanem különféle éjszakai programok, koncertek és gasztronómiai meglepetések versengenek a nyaralók figyelméért.


Hattyú Road Show 11 balatoni helyszínen, augusztus 8-9.

Szerdán és csütörtökön nyilvános hattyúgyűrűzést tart a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A madarak augusztus első felében vedlenek, ilyenkor a repülőtollaikat egyszerre cserélik, akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak, s a ragadozók ellen a vizeken gyülekeznek, ezért szokták ilyenkor gyűrűzni őket. Augusztus 8-án 10 órától Balatonfüreden, délután a révfülöpi, a badacsonyi és a keszthelyi hajóállomáson, 9-én 9 órától a keszthelyi, majd a balatonmáriafürdői hajóállomáson, 11 órától a balatonfenyvesi strandon, déltől a balatonlellei nagystrandon, délután a balatonföldvári Kvassai sétányon, a zamárdi szabadstrandon és a siófoki kikötőben gyűrűzik a madarakat.


ARTplacc Kortárs Mûvészeti Napok, Tihany, augusztus 10-20.

„Csobbanj a kultúrába és légy te a visszhang!” – javasolják az idén második alkalommal megrendezésre kerülő esemény szervezői. Szándékaik szerint szabadon és a szabadban találkozhat mű és közönsége, a tárlatok megszokott, zárt közegével szakítva, a kötetlenebb légkörben közelebb kerülhetünk a kortárs alkotókhoz és az általuk megjelenített gondolatokhoz. Tihany patinás történelmi és kulturális légköre izgalmas kontrasztként fogadja be napjaink művészeti megnyilvánulásait, a „kortárs legjavát”, számos fővárosi galéria kínálatát.


Horgászmúzeum, Balatonalmádi

Elképzelhető, hogy elsőre bizarrnak hangzik horgászati múzeumot ajánlani olyanoknak is, akiket különösképp nem hoznak lázba sem a halak, sem pedig a mindenféle orsós és csigás szerkezetek, de a Gönczi György magángyűjteményéből kialakított múzeum és maga Gyuri bácsi – aki előszeretettel vezeti körbe a látogatót a kiállításon – akkora élmény, hogy nincs az a víziszonyos horgászatfóbiás, akit legalább egy kocapecányi időre ne ejtene rabul például az orsók ősének számító százéves Nottingham faorsó. Belső sárgaréz mozgókoronggal és felszabadítható fékkel. Gönczi György, aki korábban Csepelen volt horgászboltos és sporthorgász, olyan átéléssel tud mesélni többek között az első világháború előtti időkből származó bakelitorsóról, az 1947-ben kiadott Hokév horgászcikk-katalógusról, valamint az első csepeli csőbotról, amely az ötvenes években készült és nem mellékesen egyedi darab, hogy az ember már-már úgy érzi, nincs is élet horgászat nélkül. Van itt orosz páncélautó antennájából készült bot, tőrpengés, ragasztott és öszvérbot, valamint tengeri nádbot is. A kiállításon láthatunk egy különleges horgászládát, a tárlókban pedig számos érdekes régi iratot, köztük például a hajdani Sporthorgász néhány megfakult példányát. Ha esetleg a múzeumot zárva találnák (annak ellenére, hogy elvben egész nap nyitva, elő szokott fordulni), csak hívják bátran az ajtóra kiragasztott telefonszámot – Gyuri bácsi perceken belül előkerül, stílusosan úszva a boldogságban, hogy látogatója érkezett.


Reich Károly Emlékház, Balatonszemes

A falu határában, egy zsákutcában álló kis házban illusztrációk, könyvrajzok, grafikák, plakátok és kisplasztikák őrzik Balatonszemes egykori szülöttének, Reich Károlynak emlékét. Édesapja uradalmi bognár volt a Hunyady-birtokon, aki az egykor és ma egyaránt Zrínyiről elnevezett utcában található telken épített családi házat, amelyben Reich gyermekkorát töltötte leánytestvéreivel együtt. Az emlékház kiállításán rajzokban, metszetekben és akvarellekben kel életre a Reich-életmű többnyire mesekönyvekből ismert világa, melyben a Hapcikirály, Mikkamakka, Donászy Magda Arany ABC-jének betű formálta figurái vagy Petőfi Sándor édesanyjának tyúkja (első hivatalos megbízásaként Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című kis kötetét illusztrálta) éppúgy otthon vannak, mint az ifjúkori rajzokból kikacsintó balatoni lányok és fiúk, valamint Reich Károly mindig a közelben rakoncátlankodó szelleme.


Lóczy-barlang, Balatonfüred

Balatonfüred központjától autóval 5 perc alatt, gyalogosan 1 órás sétával érhető el az ország legkisebb, idegenforgalom számára megnyitott, fokozottan védett mészkőbarlangja, melyhez a vasútállomástól zöld turistajelzés vezet. A méreteit tekintve inkább csak amolyan barlangocskának nevezhető hely nem az izgalmas járatairól és a dús cseppkőképződményeiről híres, legfőbb erénye, hogy bárki könynyedén, 20 perc alatt végigjárhatja. Több érdekes mészkőképződmény örvendezteti meg a látogatókat: a 8 méter hosszú Belépő-teremben egy sima mennyezeti mészkőlap figyel tekintélyt parancsoló fehérséggel, az Alsó-terem legszembetűnőbb jellegzetessége a jól látható kőzet ferde, vékonyréteges, gyűrt szerkezete, a Felső-teremben pedig azt a ma már eltömött nyílást vehetik észre és szemügyre a szemfülesebb túrázók, amin keresztül először jutottak le a felfedezők a barlangba a múlt század végén. A barlang legcsodásabb része a csak hason csúszva megközelíthető Gyémánt-kamra, melyben csillogó kőrózsák játszanak bújócskát a felszín közelségét jelző kósza fagyökerekkel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!