Garri Kaszparov: Közeleg a tél. Miért kell Putyint és a szabad világ ellenségeit megállítani?

 
Kaszparov a moszkvai rendőrség gyűrűjében 2012 augusztusában, a Pussy Riot női punktrió bebörtönzése elleni tüntetés vezetőjeként - FOTÓ: TATYANA MAKEYEVA, REUTERS

Hátborzongató olvasmány Garri Kaszparov sakknagymesterből lett ellenzéki politikus Vlagyimir Putyinról szóló könyve. Pontosan olyan gyomorgörccsel vegyes izgalmat kelt, mint az HBO híres sorozata, a Trónok harca, melynek egyik szállóigéjét választotta a könyv címéül a sakkozóból lett ellenzéki aktivista.

A Közeleg a telet olvasva nem azért futkároz a hátunkon a hideg, mert Kaszparov olyasmit állít orosz vezetőről, amit az elmúlt másfél évtizedben ne tudhattunk volna meg a nemzetközi sajtóból. Hanem mert baljós jövőt tár Magyarország elé.

„Szigorúan lépett fel a szabadpiaci reformok ellen, és nagy hangsúlyt helyezett a »nemzeti bajnokok« létrehozására az energia- és bankszektorban” – írja Putyinról, aki úgy tömte tele barátai zsebét állami pénzből, hogy közben bábsereget csinált a Dumából és elhallgattatta a szabad sajtót. Vagyis számunkra is közeleg a tél, ha Magyarország a Putyin által kitaposott ösvényen halad.

De az egész világon is újra beköszönthet a sötétség, mert a szerző szerint egyre nagyobb fenyegetést jelent Vlagyimir Putyin, a többi diktátor, az Iszlám Állam, az al-Kaida – a világbajnok sakkozó ugyanis sajátos módon egy kalap alá veszi mindazokat az embereket és szervezeteket, amelyek a szabad és demokratikus világból ismét középkort csinálnának saját hatalmuk érdekében.

A felelősség pedig azoké a nyugati államoké, amelyek inkább kompromisszumhívő menedzsereket juttattak kormányra, nem pedig valódi víziókkal és értékrenddel megáldott vezetőket.

„Ma ugyanúgy nem védjük meg Ukrajnát, ahogyan a szövetségesek elmulasztották megvédeni Csehszlovákiát 1938-ban” – áll Kaszparov „szubjektív vádiratában, melyben lebilincselő módon ötvözi személyes élményeit és véleményét a tényekkel. Hogy az olvasó levonja-e a következtetéseket, csak rajta áll. Mert tényleg ráférne a világra, hogy egy becsületes Stark végre hadba szálljon.


Garri Kaszparov: Közeleg a tél. Miért kell Putyint és a szabad világ ellenségeit megállítani?
Fordította Hegedűs Péter, Garamvölgyi Andrea, Morvay Péter HVG Könyvek, 2015. 320 oldal

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!