Kína is bevásárolta magát Hollywoodba, rögtön egy, az ország földrajzi és történelmi nagyságához mérhető szuperprodukcióval álltak elő, melyben a főszereplő Matt Damon mellett saját sztárjaik, köztük a „sminkmentesen” is valószerűtlenül szépséges Jing Tian színésznő, és A repülő tőrök klánjával világhírűvé vált Yimou Zhang hongkongi rendező is csilloghatnak.

 
A nagy fal - Forrás: UIP Dunafilm


A szlogen ezúttal nem „kici, ócó”, hanem „nagyobb, drágább, jobb” volt: a forgatókönyvet hat sztáríró, köztük Max Brooks horror- bestsellerszerző (Z világháború), a Traffic Oscar-díjas írócsapata és a Bourne-mogul Tony Gilroy jegyzi, a számítógépes trükkök pedig A Gyűrűk Urával vagy bármely hollywoodi szuperhősfilmmel versenybe szállnak. Persze a kínai császárság katonáinak már ezer éve sem volt szüksége holmi szuperképességekre, hiszen ott volt nekik a puskaportól kezdve a léghajógyártásra is alkalmas papíron át számos találmányuk. (Picit vicces is, hogy Matt Damon viszi el nekik a mágneskövet, miközben azt is a kínaiak találták meg előbb.)

A bemutatásuk sorrendjében egyre lenyűgözőbb és egyre halálosabb fegyverekre szükségük is volt, hogy fikarcnyi esélyük legyen a mitikus szörnyetegek elleni egyenlőtlen küzdelemben. A történetben a nagy fal nem a mongolok, hanem e vérengző, Alien-fejű, emberhúst faló lények (kevesellhetjük is a 12-es karikát) elleni védekezésre épült, akik a teljes emberiséget felfalnák, ha nem jönne közbe Damon, a messzi földről jött zsoldos, akinek íja halálosabb még a hunokénál is. Ám egyedül még ő sem győzhet, ezért Kelet és Nyugat összefog a végső, nagy csatában.

Nem csalódik az a néző, aki egy felnőttmesére ül be, de még a szkeptikusokat is lenyűgözheti a film precizitása, monumentalitása.

Amúgy pedig, ha a Star Wars-os hiperhajtóművet elhisszük, miért ne hihetnénk el azt is, hogy a kínai sárkányok is egyszer valósak lehettek?
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!