Rendezőelvben nem volt hiány a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának összeállításakor.

 
Petricia Petibon szoprán díva

A március 22. és április 7. közötti rendezvénysorozat közepére esik a húsvét, de Wagner- és Verdi-évet is ünneplünk idén, ahogy az olasz-magyar kulturális évadot is. Vitézy Zsófia fesztiváligazgató mindezek mellett két fontos dolgot emelt ki: a méltatlanul háttérbe szoruló kamarazene és a fiatal tehetségek felkarolását. Előbbi törekvés meghatározza az idei fesztiválprogramot: 19 kamarakoncertet hallhatnak ugyanis a fesztiválozók. A harmincévesnél fiatalabb művészek az Új generációk hangversenysorozat keretében mutatkozhatnak be a nagyközönségnek.

Sztárokban sem lesz hiány, érkezik Claudio Abbado (aki az Orchestra Mozartot vezényli), Philippe Herreweghe (a Collegium Vocale Genttel), Patricia Petibon (a Münchener Kammerorchesterrel) Joshua Bell (az Academy of St Martin in the Fields élén) és Christoph Prégardien (a Le Concert Lorrainnal), illetve Jurij Basmet (a Moszkvai Szólistákkal) is. A tánckedvelők láthatják a flamenco nagyasszonyát, Carmen Cortést, illetve a Danish Dance Theatre-t. A crossover és a dzsessz rajongói a Snétberger Ferenc, Richard Bona páros koncertjére, illetve a Hammond orgona sztárja, Dr. Lonnie Smith fellépésére készülhetnek leginkább. A fesztivál legkülönlegesebb produkciójának három formabontó audiovizuális élmény ígérkezik: a Gemza Péter által rendezett Csongor és Tünde, amely Weiner Leó, Bartók és Kodály zenéjét ötvözi majd a legmodernebb mozitechnikával, tánccal és Jankovics Marcell emblematikus animációival; az Orgonatúra koncertsorozat keretein belül látható Fritz Lang-film, a Metropolis, méghozzá Stephan Graf von Bothmer orgona-aláfestésével; illetve Sztravinszkij Tavaszi áldozatának forradalmi színrevitele: a táncosok és a legmodernebb vetítési technikák alkotnak szerves egységet Klaus Obermeier koncepciójában.

Az operarajongók láthatnak húsvéti Parsifalt, elzarándokolhatnak a nemzetközi ovációtól és botránytól egyaránt hangos Peter Brook-féle Egy varázsfuvola előadására, és adózhatnak az olasz géniusz dallamainak a Verdi-maratonon. Lesz Táncháztalálkozó, kézművesvásár és tematikus városnéző séta. A programok jelentős része ingyenes, és a helyszínek is sokfélék: programokkal vár a Művészetek Palotája, a Bárka és a Thália Színház, a Nemzeti Múzeum, illetve egyebek mellett az Uránia Filmszínház is. A fesztivál ideje alatt nyílik meg a nagyközönség számára a Budapest Music Center.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!