Mindeddig azt hittem, nagyobb szélhámost még nem hordott hátán a föld, mint Frank W. Abagnale-t.

 

Ha valaki hirtelen nem tudná, kire gondolok, biztosan beugrik Leonardo DiCaprio alakja, aki a Kapj el, ha tudsz! című filmben alakította az egyébként teljesen képzetlen fiatalembert, mint másodpilótát, gyermekorvost és ügyvédet. Szinte hihetetlen, hogy a srác átvert mindenkit!

Most megingott bennem a hétpróbás csalóról kialakított kép! Úgy tűnik, létezhet még nagyobb szemfényvesztő is: Kenneth Rijock, a kitüntetett vietnami veterán minden idők legsikeresebb pénzmosója. Mint komoly bankjogász napközben tisztes praxist folytatott, ám „szabadidejében” 200 millió dollár kifehérítésén fáradozott. Jó hatásfokkal! Több mint száz alkalommal csempészett százezreket vagy akár milliókat egy rongyos aktatáskában Miamiból a karibi térségbe, hogy ott kamucégeken keresztülfolyatva tisztára súrolja azokat. Azt mondja, a mosodásoknak csak saját képzelőerejük szab határt. Persze mindig résen kell lenni, finomítani, váltogatni kell a trükköket, mert fennáll a lebukás veszélye.

Meglepően őszinte vallomásában részletesen kitálal, elmesél mindent: hogyan kezdődött a „karrierje”, miért csöppent a kokainüzletbe, kik voltak a társai, hogyan lett összekötő a súlyos bűnözők között. Az már csak hab a tortán, hogy egy rendőrnőbe volt szerelmes, össze is költözött vele, s a tiszti rangban dolgozó nő mindvégig mit sem sejtett! Pedig voltak meleg helyzetek… Például fél kiló kokaint rejtegetett az ágy alatt több mint két hétig.

Aztán, ahogy az lenni szokott – igaz, hosszú idő után –, lebukott. Lebuktatták… Börtön következett, majd új élet. Ma már azoknak dolgozik, akiket átvert. Azok pedig csak ámulnak vagy éppen bosszankodnak, amiért ilyen hihetetlenül könnyen jégre vihetik őket a rossz fiúk.

Mindenki szerencséjére egy közülük jó útra tért. Vadból, vadász lett. Hihetetlen sztori, mégis igaz!

(Kenneth Rijock, A mosodás. Budapest, Geopen Könyvkiadó, 2012. 304 oldal)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!