Csütörtökön nyílik a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok. - Több mint 300 új kötet jelenik meg ez alkalomból. - Várt és váratlan, fontos és érdekes, valamint szükséges könyvek bőséges kínálatából tallóztunk.

 
Június 12-én nyílik az Ünnepi Könyvhét - illusztráció

Tornyosuló oszlopok az asztalon, a székeken, a földön, két sorba rakott könyvkígyók a polcokon, föléjük lapjával bedugdosott, finoman begyűrt további kötetek. Könyvek a fiókokban, dobozokban, ágyneműtartóból kikandikálva.

Poros borítóval a földön árválkodva. Legtöbbjük még olvasatlan, de a rájuk vetett vágyakozó pillantásokra reagálva, kacéran igyekeznek tartani bennünk a lelket: sorra kerülnek még, hamarosan – ha idén nem, jövőre. Így megy ez évek óta. Még a karácsonyra kapott-vásárolt kötetek harmadán sem vagyunk túl, máris itt az április végi könyvfesztivál, majd miután maratoni éjszakai olvasások sem mentesítenek a könyvkupacok rendezetlensége alól, máris itt az újabb könyvünnep: a könyvhét!

És dőlnek az újabb kötetek, maguk alá temetve minden olvasni szerető embert. De akkor is, kellenek! Papíron, fehéren-feketén! Na jó, olykor már e-bookként is, tabletánként, elkerülhetetlenül.

Szemrevételezve az idei jó háromszázas, hivatalos, új címeket sorjázó listát – ami talán ment az előre kalkulálható botrányos sikerektől és sikeres botrányoktól, nincs rajta olyan „jaj, de régóta várt, mindenképp beszerzendő” –, vitán fölüli, így is jólesően legeltetjük majd a szemünket, birtokbavételi szándékkal pásztázva, a könyvesstandok színes kínálatán. Légyen az a budapesti Vörösmarty téren Spiró György, a szegedi Dugonics téren Végel László vagy a debreceni Csapó utca környéki sétálón Esterházy Péter ünnepi megnyitóját követően – vagy akár Balmazújvárosban, Gyulán, Pécsett, Szolnokon, Nyíregyházán, netán a kolozsvári Bánffy-palotában.

Ugyanúgy fogunk Cegléden, Szekszárdon vagy Tatán belelapozni a legfrissebb verseskötetekbe – Fehér Renátó: Garázsmenet; Király Levente: Pergamen; Kiss Judit Ágnes: Négyszög; Kovács András Ferenc: York napsütése zengő tombolás; Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát; Pallag Zoltán: Noir; Szabó T. Anna: Kerített tér; Térey János: Átkelés Budapesten –, ahogy Orosházán, Nagykörösön és Székesfehérvárott a legújabb prózai termésekbe: Bartók Imre: A nyúl éve; Csobánka Zsuzsa: A hiányzó test; Egressy Zoltán: Százezer eperfa; Péterfy Gergely: A kitömött barbár; P. Horváth Tamás: Tündérváros – Zsolnay Miklós titkos élete.

S Makón, Nagykanizsán és Miskolcon is kedvtelve szorítjuk magunkhoz Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk változat című legújabbját, vagy érdeklődve forgatjuk Gaál Viktor és Kiss Angéla közös, Feketén-fehéren című, izgalmasnak ígérkező szerelmesregényét.

Sopronban, Sátoraljaújhelyen, Kecskeméten és Győrben sem tartják majd távol maguktól Krusovszky Dénes (A fiúk országa), Lanczkor Gábor (Folyamisten) vagy Lovas Ildikó (Cenzúra alatt) köteteitől.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!