Az idei – hetedik alkalommal megrendezett – független lemezboltok világnapján (Record Store Day) hatalmas a nyüzsgés a honi kultikus lemezlelőhelyeken, különleges programokkal, akciókkal, koncertekkel készülnek a nemzetközi eseményhez csatlakozott fővárosi lemezboltok

 
Record Store Day

A zenélés felé vezető út első iskolái, itt szerezhetőek be az útlevelek a hangok világába – fogalmazta meg a lemezboltok a zenei szocializációban betöltött kiemelten fontos szerepét Chuck D, az évtizedek óta népszerű Public Enemy együttes rappere, az idei – hetedik alkalommal megrendezett – független lemezboltok világnapjának (Record Store Day) nagykövete.

Április harmadik hétvégéjén, azaz ma hatalmas nyüzsgés várható tehát a honi kultikus lemezlelőhelyeken is, különleges programokkal, akciókkal, koncertekkel készülnek a nemzetközi eseményhez csatlakozott fővárosi lemezboltok, elsősorban a Wave és a Musicland. A Hippikiller, a Manoya, a Képzelt város, a Middlemist Red és a Jazzékiel villámkoncertjeivel kedveskedik a Wave, míg a Musiclandben a Jurij, a Spark the Hawk, az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, valamint a brit The Veils fellépése csíphető el. A koncerteket az interneten is követni lehet majd!

A hangsúly azonban az exkluzív,  csak ezen a napon, csak a helyszíneken kapható kiadványokra helyeződik. Olyan világsztárok adnak ki lemezeket ez alkalomból, mint David Bowie, Alice Cooper, az Aerosmith, Nick Cave, a The Cure, Bruce Springsteen, a Dream Theater, a Fishbone, a Green Day, a Kings of Leon, az Oasis, Kate Perry, Regina Spector, a The The – nem lesz könnyű választani a nemegyszer borsos árú mintegy 600 kiadvány közül.

De számunkra különösen kedvesek a magyar zenekarok megjelenő lemezei. Hosszú idő után újra életjelet ad magáról a Jazzékiel, nem is akárhogyan, egy vinyl kislemez formájában, melyen a Sziámi Mi már leszoktunk róla című dalának feldolgozása mellett egy saját szerzemény is szerepel. A szocrock Jurij Vége van című kislemeze szintén e nap debütál, de megjelenik a Kiscsillag legutóbbi, Szeles című nagylemeze is „bakeliten”, remix CD-t ad ki a Hangmás, az underground popmuzsikában utazó Challenger In Peace Sundown című albuma pedig átlátszó 12”-es vinylen lesz beszerezhető.

Címkék: zene, könnyűzene, popzene

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!