Összeválogattuk azokat a 2012-es technológiai újdonságokat és változásokat, amelyek globálisan rendezik át a világunkat és a jövőnket.

Okos telefonok, tablet gépek: Úgy tűnik, 2012 elhozta a laptopok és az asztali gépek korszakának végét, hogy azokat a mindennapi használatban a mobil eszközök válthassák fel. Míg a hagyományos számítógép-eladások stagnáltak, addig a tableteké és az okostelefonoké volt a legdinamikusabban fejlődő piac idén, mind az eladásban mind internet forgalomban több mint 50 százalékos növekedést értek el. Szakemberek szerint a számítógépek egyre inkább viszszaszorulnak majd a munka világába, otthonainkban viszont tableteken és telefonokon fogunk szörfözni az interneten, chatelni, zenét hallgatni, videókat nézni és vásárolni.

Arduino: Az open hardware mozgalom egyik legfontosabb indikátora és motorja lett 2012-ben. Open, azaz szabad, mert szembe megy azzal a filozófiával, hogy ne nézz be a motorháztető alá, mert elveszik a garanciád! Az Arduino egy nagyon egyszerűen programozható mikrokontroller – ha tetszik –, egy primitív miniszámítógép, mely lehetővé teszi, hogy hagyományos tárgyainkat interaktívvá tegyük. Alkalmas például arra, hogy este a villanyt feloltva automatikusan húzódjon be a függöny, vagy a gyerek maciját szóra bírjuk. Elsőre barkácsoló mérnökapukák játékszerének tűnik, valójában a technológiai fejlesztések világát demokratizálja, hiszen míg korábban egy prototípus kifejlesztéséhez is komoly tőke és szaktudás volt szükséges, az Arduinóval fillérekért és autodidakta módon valósíthatjuk meg az ötleteinket. Ráébreszt, hogy a bonyolultnak tűnő tárgyainkhoz is érdemes hozzá nyúlni, magunknak megjavítani azokat, ha elromlanak.

Drónok: A drónok alatt korábban pilóta nélküli katonai kémgépeket, több százezer dolláros automatikus repülésre képes taktikai fegyvereket értettünk – egészen mostanáig, amikor már játékrepülőkre is ugyanezt a nevet használjuk. Nem véletlenül, ma a kínai játékvásárokon a katonai felhasználásra gyártott testvéreikkel megegyező képességekkel rendelkező, de lényegesen olcsóbb modelleket is simán meg lehet vásárolni. Sőt, a hobbi drónkészítők még ennél is olcsóbban megépíthető „drónreceptekkel” árasztják el az internetet. A világtörténelemben először megtörtént, hogy a civil, néhol szabad és ingyenes technológia megelőzi és lekörözi a katonait, ráadásul annak saját pályáján. Persze a drónmozgalom még egy kicsit olyan, mint a korai számítógépes korszak, ahol lelkes kockafejűek barkácsoltak, de a felhasználási lehetőségek már most azzal kecsegtetnek, hogy többet nem kell majd senkinek helikoptert bérelnie, egy-egy film, vagy tudományos projekt kedvéért.

Elektromos autó: 2012-ben nem volt olyan hét, amikor ne lett volna valamilyen bejelentés az elektromos autóiparban. A Tesla elektromos autója legyorsul egy Porsche 911-est. Új, minden eddiginél olcsóbb akkumulátort fejlesztenek. A Tesla ingyenes napenergiával működő töltőállomásokat épít. Igaz, Magyarországon – a PwC könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint – 2020-ig sem lesz több az elektromos autók aránya 1,2 százaléknál, azaz kb. 45 ezer autónál, míg az Egyesült Államokban a 20 százalékos elterjedést sem tartják már földtől elrugaszkodottnak. 2012 az elektromos autók fejlesztésének éve volt, ha ilyen ütemben haladunk, 2013 már a tömeggyártásról szólhat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!