Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958–1968), Magyar Nemzeti Galéria

 
Vecsési Sándor: Villanyszerelő, 1965. - Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Az 1960-as évek a magyar művészet egyik legellentmondásosabb korszaka volt. A nyílt beszéd helyett ekkor alakult ki a kettős beszéd, a sorok között olvasás rafinált kommunikációs technikája.

Létrejött a kultúrára vonatkozó, Aczél György kultúráért felelős miniszter nevéhez fűződő, szlogenszerűen idézett irányelv, a három „T”, vagyis a művek Tiltott, Tűrt és Támogatott kategóriák szerinti minősítése. A Magyar Nemzeti Galéria kiállítása két meghatározó történelmi esemény közötti időszakot idéz fel: az 1956-os forradalom leverését követő konszolidáció éveitől az 1968-as prágai tavaszig.

A kiállításon mintegy 350 – képző- és iparművészeti, ipari formatervezési, film- és plakátművészeti – műalkotás mutatja be a korszak szűk keretek között alkotó művészeit. Találkozunk többek közt Berki Viola, Csernus Tibor, Kokas Ignác, Gruber Béla, Kondor Béla, Korniss Dezső, Kurucz D. István, Mácsai István műveivel, vagy annak, a korszakban egyébként rendkívül népszerűnek számító Gyémánt Lászlónak a festményeivel, akinek egyik kiállítását épp a megnyitó napján záratták be. Olyan művek is megtalálhatók a tárlaton, melyeket a múzeumba kerülése óta eltelt 50-60 évben nem láthatott a közönség.

A jól tematizált kiállítás Előzmények szekciójában bemutatott művészek – többek közt a Bauhaust képviselő Bortnyik Sándor és az orosz avantgardizmust reprezentáló Uitz Béla – stílusjegyei a hatvanas években is továbbgondolhatónak számítottak. A Művészet és világpolitika a politikus művészet nemzetköziségét mutatja be, nyugat-európai alkotók művein keresztül. Picasso, Guttoso vagy a keletnémet Willi Sitte alkotásain kívül láthatók annak a Bernard Buffet-nek „szálkás” stílusú festményei, akinek albumát Jancsó Miklós Oldás és kötés című filmjében lapozgatja az egyik szereplő.

A kiállítás egyik legizgalmasabb része A tiltott zóna és határvidéke, melyben olyan, ki nem mondható tabutémák ábrázolása is megjelenik – 1956, az utána emigráló magyarok, a nyugati fogyasztói társadalom szabadsága vagy a párt kritikája –, melyek jócskán kívül estek a támogatott kereteken.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!