Könyvet nem csak olvasni, de nézni érdemes. Két magyar fotós míves albuma jelent meg karácsony környékén, mindkettő méltó a fotórajongók, és úgy általában a szépet kedvelők figyelmére.

  -
  <h1>Szipál könyvének borítója sötét és csak alapos megfigyeléssel fedezhetők fel a haj és a kendő vonalai. Ebből kiviláglik egy fehér szabályos arc profilból, amiben a képből kitekintő szem vonzza a néző tekintetét.</h1>-
- – Kép 1/2

2010 talán legszebb albumát a Vince Kiadó jelentette meg Szipál Márton fotóiból. A művész első képeit még a debreceni fényképész műtermében készítette a 40-es években, az albumban az utolsókat ismét Debrecenben a Modemben és 2010-ben Budapesten. A közte lévő majd 70 évből negyvenet külföldön töltött, főleg a Los Angeles-i Sunset Boule­vardon nyitott műtermében dolgozott. E gazdag életműből több mint száz képet tartalmaz az album, amelyet fiatal, tehetséges fotós, Lajti Virág szerkesztett.

Szipál nem csak a fénnyel „ír”, de a sötéttel is formát teremt, mint egy grafikus. Képei lágysága, artisztikuma ebből is adódik, nemcsak a modellek szépségéből. Olivia Hussey, Zefirelli Júliájának portréjáról elhisszük, hogy egy tizenéves veronai aggódó szerelmest látunk – és nem hollywoodi filmsztárt. Az „idolok”, modellek mellett fotózott művészeket is: Henry Miller írót, Maurice Jarre zeneszerzőt, Angelo Pál fotóst – és olyanokat, akikből ő csinált ikont, mint a Mendij fotótörténeti ölelkező aktpárja, vagy a borítókon látható Bethany.

Göbölyös Luca albuma számvetés két évtizedes fotós pályájával, és az elmúlt 40 évünk történelmével. Könyve időrendben követi kiállításait a 80-as évek végétől máig. Saját(os) önéletrajz: képekkel dokumentált személyes gyerek majd serdülőkori élményei, emlékei a mai 30-40 évesek privát történelmének részét képezhetnék. A lázadástól, identitáskereséstől a párválasztásig, majd elvesztéséig – a magányig és tovább… Göbölyös Luca nem rejtőzik szemérmesen az anonimitás, a személytelenség mögé, mégis általános érvényűek a képeiben megfogalmazott gondolatai. Göbölyös egyszerre van a kamera előtt és mögött, kívül és belül a képen, ami felnagyító, torzító tükör. Albumát a Supergroup Kft. adta ki és Pesten a fotográfusok Mai Manó Házában kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!