A kopott pizsamában és filcpapucsban télvíz idején menedékért esdeklő cigányfiúra a gazda a kuvaszait készül ráereszteni, majd a plébánia ajtaját is hiába zörgeti, így gyerektestét kérlelhetetlenül széttépik a golyók a didergő éjszakában. Egy kigyúrt Géza katatón állapotban lévő lányokat terel ki a lángoló frankfurti bordélyból: köztük a Sereg – eposzi jelzője a Fekete – vezérének rommá fenyített és erőszakolt tinédzser szerelmét (aki legalább szopni megtanult itten). A romagyilkosságok és a „cigány-ellencsapások” fonalát sodorja korkrimivé Kolozsi László A farkas gyomrában című kötetében.

 
Kolozsi László: A farkas gyomrában.

Bár lehet, hogy a kórkrimi szó precízebb, ugyanis a könyv nemcsak a Blöff című filmben szőkecigánnyá emelkedő Brad Pitt axiomáját igazolja, miszerint „minden akciót követ egy reakció, és a cigus reakció szörnyű akció”, de egyfajta társadalom-lélektani kórképet is rajzol. Ami alapján az országot gyorsan pszichiátriára utalnák. Igaz, Kolozsi László „lélekfarkasa” ugyan megrágja és lenyeli, de ki is öklendezi a főszereplőket – persze nem mindenkit. A jó rendőrt és a megtért bűnös újságírót azonban mindenképpen, utóbbinak egy borzalmasan összeégett cigány fiú ölelése jelenti a reményt.

A valóság mélységéből és élő sztereotípiákból táplálkozó összeesküvés-elméletet kanyarít a szerző. Felbukkan a roma főgonoszként a Cozma-gyilkosság egyik elítéltjének a neve, előkerül az elmélet, miszerint a romagyilkosságokat a katonai elhárítás rendelte meg, nyilván uniós ukáznak engedelmeskedve. A nemzetbiztonsági menőemberről kiderül, hogy még a Kádár-rendszerből maradt az országra – igaz, nem kommunista hit fűti, hanem arisztokrata gőggel színezett antiszemitizmus és némi faji felsőbbrendűség. És persze a Fekete Sereg tiszta szívű honfiúit csak a szolgálatok vitték bele a mocsokba, és nem reprezentatív minta a csorgóbajszú pszichopata, aki halál nyugodtan öblíti le sörrel a gyerekgyilkosságot.

Fájón jó olvasmány – épp ezért baj, hogy kissé gondozatlan a szöveg.
(Athenaeum, 2014. 512 o.)

 

------------------------

A szerző korábbi bűnregényei:
Ki köpött a krémesbe? (2011);
Mi van a reverenda alatt (2012)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!