Leleplezett irodalom - Az irodalomszerető közösséget hetek óta egy botrány tartja lázban, amely egy titok látszólagos leleplezésével kezdődött.

Október elején egy Claudio Gatti nevű olasz újságíró több helyen is cikket jelentetett meg, amelyben leleplezte korunk egyik legnépszerűbb, álnéven író szerzőjét, Elena Ferrantét. Az író személye a kortárs irodalom egyik legnagyobb rejtélye volt, amíg Gatti több közvetett bizonyítékkal alá nem támasztotta: a szerző valójában egy Rómában élő műfordító, Anita Raja.

A szakma egyöntetűen elítélte az „oknyomozást”, hiszen a Ferrante néven publikáló szerző éppen azért választotta az inkognitóban alkotást, mert kerülni szeretné a reflektorfényt, és nem szeretné, hogy személye elvonja a figyelmet a szövegekről. Szerinte ez adja meg neki a védelmet ahhoz, hogy igazán őszintén, társadalmi nyomás nélkül tudjon írni. A leleplezés után Raja állítólag Twitter-üzenetekben megerősítette, hogy ő Ferrante, de a kiadó azt állítja: a profil hamis volt, ezért törölték is a közösségi oldalról.

Vagyis még mindig nem tudni teljes bizonyossággal, ki áll az elmúlt időszak egyik legnagyobb irodalmi felfedezettje mögött, akinek a népszerűséget meghozó Nápolyi-regények ciklusának első kötete csak néhány nap múlva jelenik meg hazánkban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!