-

  <h1>VH, 2017. november 4.</h1>-
  <h1>TILLMANN HANNA: ÉNEKESMADÁR, 2017.</h1>-

VH, 2017. november 4.

- – Kép 1/2

CSODÁLKOZÁS. 1. A világ, a lények és tények létére való ráébredés során érzett általános ámulat. 2. Szenvedő lelki állapot, midőn az ember valamely rendkívüli, meglepő, váratlan, megfoghatatlan, természetfölöttinek látszó eseményen, látványon elbámul, annak a körülményekkel összefüggését fel nem fogja. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)


DISKURZUSGETTÓ. A szellemi és kevésbé szellemi élet szétdifferenciálódása folytán kialakult zárvány, amelyben élvezik „a vélemény komfortját, a gondolat kényelmetlensége nélkül”. (J. F. Kennedy szíves közlése)


HAJNALHASADÁS. Midőn a felkelendő nap sugarai a láthatárhoz közeledvén, mintegy széthasítják az éji sötétséget. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)


KOZMOPOLITA. 1. Világpolgár – Kamerunban nem kevésbé, mint Közép-Európában. 2. Aki azt mondja magáról „a kozmosz a hazám” (Szókratész szíves közlése). 3. Antiszemita agyhalálnokok körében a zsidó szinonimája.


KÖD. Vizenyős, a hűs vagy hideg levegő által sűrűvé tett s ennél fogva látható gőztest a föld színéhez közel, mely a levegőt többékevésbé homályossá teszi, s ha magasra száll, felhő a neve. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)


ÉNEKES MADÁR. 1. A dinoszauruszok távoli, dalos leszármazottja; nemcsak az ember fülhallásának fejlesztője, de mindenféle művészetnek is forrása. Fajonként változóan gazdag hang- és dallamkészletével részint revírjét keríti körbe, részint párkeresést folytat. 2. „Hangja zenéhez hasonlóan hat gondolataim áramlására és irányára. Felemel és felderít. Inspiráló. Lelkemet gyógyító légáram. Elixír a szememnek & minden érzékemet fiatalító forrás. Minden órát örök hajnallá változtat.” (Henry D. Thoreau szíves közlése)


NEMZETI DOHÁNYBOLT. 1. (eszmetörténet) A „nemzeti gondolat” legmagasabb, mélységéhez és jellegéhez leginkább méltó formája. 2. (tudásszociológia) Az intézményesült álnokság útonútfélen fellelhető példája. 3. (kriminológia) A Nemzeti Bűnszövetkezet leányvállalata.


MENNYKŐCSAPÁS. Azon csapás, melyet a villannyal terhelt felhőből ropogva lesurranó égi tűz valamely testre teszen. Képes kifejezéssel, véletlen bal esemény, mely az illetett ember egész valóját megrázza, lelki erejét és kedélyét mintegy földre sújtja. (Czuczor és Fogarasi szíves közlése)


KÖZREADJA
TILLMANN J. A.
 

Címkék: magyar irodalom

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!