Bezár május végén egy nemzetközi hírnevet szerző galéria, de legalább van helyette politikai adok-kapok. Jelenetek a zuglói közéletből és a Liget Galéria végnapjairól.

A progresszív kiállításai miatt nevet szerző Liget Galéria életben tartására nincs pénze a fővárosi XIV. kerületi önkormányzatnak. A kerületben, ahol van rovásírásos üdvözlőtábla, tízmillióért fizetik elő a békemenet szervezőjének hetilapját, és a polgármester a kerület borára is elkölt hárommillió forintot, ott nem jut 3,8 millió a galéria működtetésére.

Cserébe elismerik a hely művészi színvonalát és a vezető, Várnagy Tibor hozzáértését – aki egyébként a galéria egyéves működési költségét kapja végkielégítésként –, ám jelenleg közpénzt nem ér meg Zuglónak egy ilyen „réteg jellegű” hely finanszírozása. Igaz, úgy általában is jóval kevesebb jut Zuglóban a kultúrára: a tavalyi 102 millió forint után idén csak 38 millió.

De legalább megvan a felelős, legalábbis Rozgonyi Zoltán alpolgármester szerint, aki úgy nyilatkozott lapunknak: „megvettük Várnai László LMP-s képviselő javaslatát, hogy ne támogassuk tovább a galériát a mostani, nehéz időkben”. – Bosszú és hamis vádaskodás, amit Rozgonyi úr állít. A galéria bezárásának ötlete nem tőlem származik és nem is támogattam a szavazáson, tartózkodtam – állítja Várnai László, aki szerint amúgy a Liget Galéria bezárása beleillik abba a kultúrkampfba, ami a fővárosban folyik. „Az összes alternatívabb hely szálka a fideszes politikusok szemében.”

A Liget Galériát 29 éve a zuglói művelődési ház tartja fenn, a csöppnyi helyiséget a Zuglói Vagyonkezelőtől bérlik, s a kezdetektől Várnagy Tibor igazgatja, aki állítja: a kerületi képviselő-testületben a kortárs művészet szempontjából laikus emberek ülnek, s csak néhány soros leírásokból ismerik a galéria munkáját. – Azt állítják, programunk szubkulturális, amelynek támogatása a kerület szempontjából nem alapfeladat. Valójában vi­­szont az egyetlen olyan zuglói ki­­állí­tó­te­rem, amely képes együttműködni hazai és külföldi társintézményekkel, s ennél fogva be tudná kapcsolni Zuglót a Műcsarnok által 2014-től indítani kívánt budapesti kortárs nemzetközi képzőművészeti bien­nálé rendezvényeibe – mondja Várnagy, aki nem zárkózik el az elől, hogy a Liget Galéria más fenntartóval folytassa, de aggódik, mert a válság miatt mostanság nem könnyű partnereket találni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!