Jerôme Bel: Gala, Trafó

 
Jerôme Bel: Gala, Trafó - Fotó: Mónus Márton

A legnagyobb művészek sokszor a legnagyobb kockázatvállalók. Az ünnepelt francia koreográfus szinte csupa olyan táncost küld a színpadra, akiktől a színház és a világ – főképp saját kényelmetlen érzése miatt – inkább elfordul: sánta öreget, kerekes székest, színesbőrű migránst, transzvesztitát, gyerekeket és béna amatőröket. Balettoztatja, keringőzteti, szóló- és össztánc-improvizációra biztatja őket. Ha csupán ennyi lenne az előadás – egy szórakoztató gálaműsor a legfurább, mégis mindig a legtöbb lájkot kapó atipikus táncosokról, akik fittyet hánynak az elvárásokra és a kétoldali gátlásokra –, már akkor sem mennénk üres szívvel haza.

Bel tűpontos dramaturgiát mozgat, a mélyben valami komolyabb történik, mint a társadalom számára láthatatlanok megjelenítése, az egyéniségek, a sokszínűség ünneplése.

Egyszerű korlátokkal teremti meg a biztonságos keretet, melyben a táncosok elérhetik a szabadság és az önazonosság lehető legmagasabb fokát. Ez a tánc nem begyakorolt mozdulatok vagy ideák előadása, hanem egyszerű, intenzív jelenlét a fizikai testben, feloldódás az énben, az érzelmekben. Aki kihívásokkal küzd, alapvetően sokkal inkább jelen van, mert ez elengedhetetlen a boldogulásához, míg nekünk, többieknek ezt néha mutatni, tanítani kell.

Miközben az együttérzés és/vagy a bűntudat távolságtartását a humor és az önirónia segítségével feloldja a nézőben, Bel rámutat arra is, hogy nem feltétlen kell bravúros piruetteket szórni, hiszen a tánc (és az élet) 99 százalékban nem ilyen. Csakhogy színházba azért megyünk, hogy a kivételest bámuljuk – de a maga módján itt mindenki virtuóz. A képzett táncosok ellenben picit elvesztik a talajt a lábuk alól, amint nem a saját terepükön mozognak, ám a tökéletlenség szabadsága megilleti – s ha kellően nyitottak, megihleti – őket is. Mikor látszólag nincs már tétje a szereplésnek, a jószándékúan didaktikus helyzetben megszületik az egyenrangúság, a közösség. Mindig az egészségesek, a kiváltságosok, de nem csak a művészek felelőssége, hogy megteremtsék ezeket a lehetőségeket, a hétköznapokban akár csak egy kis figyelemmel, a fejünk visszafordításával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!