Noha az Emmy-jelölések komoly változásokat jeleztek az amerikai televíziózás, elsősorban a sorozatgyártás trendjeiben, a vasárnap este rendezett 64. Emmy-gála már jórészt papírforma szerint zajlott.

 
A Totál szívás végre megkapta az elismerést (Fotó: Lucy Nicholson, Reuters)

Az idei meglepetésjelölt, a Kevin Spacey és Robin Wright főszereplésével készülő, politikai témájú House of Cards sorozat nem kapott több elismerést, mint a legjobb rendezőnek járó szobrot, melyet David Fincher vehetett át. Mégis érdemes megjegyezni a címét, azért is, mert ez az első olyan sikersorozat, amelyet nem nagy tévé- vagy kábelcsatorna gyártott, hanem az online videotárként működő Netflix.

A netes videotékák egyre komolyabb szereplői a piacnak, különösen a sorozatfüggők körében, mivel akár évadonként is letölthetik kedvenceiket, nem kell hétről hétre várni az újabb részekre. Ráadásul most már egyetlen adapter segítségével is összekapcsolhatják a tévét a számítógépükkel (a Google által piacra dobott kütyü mellé rögtön 3 hónapos Netflix-előfizetés is jár). Már mi sem állunk messze ettől, az egyre szaporodó, egyelőre főleg a nagy kábelszolgáltatók és az HBO kábelcsatorna által működtetett online videotárak máris exkluzív tartalmakkal és premier előtt megnézhető részekkel igyekeznek előfizetőik közé csábítani a hagyományos televíziózásnál többre vágyó nézőket.

Évek óta a legtöbb Emmyt az HBO viszi el, az idén is összesen 27 díjazottal büszkélkedhettek, köztük voltak a Gengszterkorzó és egy frissebb, de már nálunk is bemutatott vígjátéksorozatuk, Az alelnök szereplői. Túl a csillogáson című tévéfilmjük pedig besöpörte a legjobb tévéfilm, a legjobb tévéfilmszínész (Michael Douglas) és -rendező (Steven Soderbergh) díját. Érdemes megnézni, a hazai közönség ráadásul most még a mozikban láthatja az első amerikai szupersztár, a virtuóz zongorista Liberace életéről készült kiváló alkotást.

A korábban már négyszer is a legjobb drámai sorozatnak jelölt Totál szívás az utolsó pillanatban (az Amerikában épp ma este vetített, az öt évadot lezáró finálé előtt) végre nyert, ellenben főszereplőjét, a fejét metamfetamin-gyártásra adó haldokló kémiatanárt alakító Brian Cranston négyévnyi egyeduralom után először vesztett a Híradósok sztárja, Jeff Daniels ellenében. Ez volt talán az egyetlen nagy meglepetés, hiszen Aaron Sorkin sorozatától gyorsan elpártoltak a nézők, ennek ellenére már készül belőle a második évad. A vígjátéksorozatok mezőnyében töretlen az Egy modern család sikere, amit mi kevésbé értünk, mert nálunk korántsem ilyen népszerű a különös amerikai patch work család életét bemutató sorozat. Az Agymenők elszánt rajongói azonban örülhetnek Jim Parsons (Sheldon Cooper) újabb, harmadik Emmyjének, míg a világ jelenlegi legnépszerűbb sorozata, a Trónok harca hívei mérgelődhetnek, hogy az idén először üres kézzel mentek haza kedvenceik.

A Huffington Post nehezményezte, hogy a „fehér felsőbbrendűség” jellemezte az idei gálát. Közöltek egy infografikát is arról, hogy színesbőrűek egyes kategóriákban 64 év alatt legfeljebb egyszer vagy még soha nem nyertek, noha a jelöltek között bőven akadtak afroamerikaiak. Például Kerry Washington (Botrány), aki a legjobb drámai sorozatszínésznő kategóriában pár szavazattal maradt csak el a nyertes Claire Danes, a 24 óta a legütősebb kémelhárításos sorozatnak tartott, nálunk az RTL2-n vetített A belső ellenség főhősnője mögött.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!