A nemzetközi filmvilág közönségbarát fesztiválja, a társadalmi témák iránt hangsúlyosan nyitott Berlinale idén rekordmennyiségű látogatót fogadott.

 
Wong Kar-wai volt az idei Berlinale szupersztárja

Mindez főként a sztárparádénak volt köszönhető: Charlize Theron barnán, uszályos estélyi ruhában a Cinema for Peace díj átvételén, Matt Damon és Jude Law „kamaszos” szexepilje, Ethan Hawke hirtelen szőkesége, Julie Delpy kárminvörös mosolya, a rövidesen Berlinben forgató George Clooney szakállas rejtőzködése, francia dívák – Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Catherine Deneuve – rögtönzött találkája. A nők amúgy is uralták a mozivásznat, a zsűrit, a versenymezőnyt Romániától Chilén át Dél-Afrikáig.

Wong Kar-wait négy hölgy vette körül a rangos grémiumban, amihez Tim Robbins is csatlakozott. Elsőként a fesztivál történetében a versenyzsűri elnöke saját alkotással is képviseltette magát. A Berlinale igazgatója, Dieter Kosslick ázsiai Doktor Zsivágónak nevezte a The Grandmastert. Wong Kar-wai kung-fu eposza nagyon magasra tette a mércét vizualitásban, művészi és technikai tökéletességben. Más okokból kísérte kitüntetett figyelem a teheráni ultrakonzervatív rezsim által hat év börtönbüntetésre ítélt, háziőrizetben lévő Dzsafár Panahi Behúzott függöny című alkotását. Két menekült, egy kutya, egy elhagyott villa, elsötétített ablakok: a szabadság hiányának, a bezártságnak az egyértelmű metaforája. Sajnos azonban a Berlinale kínálatában gyakran a témák, a társadalmi felelősségvállalás fontosabbnak látszottak, mint a minőség. Ez alól Gus Van Sant és a forgatókönyvíró- színész-producer Matt Damon ökobarát filmje, az Ígéret földje éppúgy nem kivétel, mint Steven Soderbergh hitchcocki feszültségűnek beharangozott pszichothrillere, a Mellékhatások. Sokan csalatkoztak az osztrák Ulrich Seidlben is, aki hájas tinilányok fogyókuratáboros kalandjaira cserélte provokatív hangvételét Paradicsom trilógiája zárófilmjében, a Reményben. Idén a Shoah című dokumentumfilm világhírű alkotója, Claude Lanzmann részesült a Berlinale Arany Medve életműdíjában, a további díjakat tegnap este, lapzártánk után osztották ki.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!