Aligha akad olyan ember a Földön, aki ne bosszankodott volna már pontatlan időjárás-jelentésen. Sőt, sokan vannak, akik meteorológiai előrejelzést is csak azért néznek, hogy utána elmondhassák: „Tessék, szikrázó napsütést ígért, és már megint esik”. Megszámlálhatatlan paródia készült már, amelyek görbe tükröt állítanak az időjárás-jelentők jóslási képességeire.

Ezt a helyzetet megelégelve, német meteorológusok, rablóból lett pandúrként nyilatkozatot adtak ki, amelyben rögzítik, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a hosszú távra szóló prognózisok nem lehetségesek. A kiáltványt Hamburgban az „extrém időjárási kongresszuson” több német meteo­rológus sztár is aláírta, többek közt Alex Hildrebrand, a Sat1 időjósa, valamint a német RTL munkatársa, Christian Hackl. A kongresszuson többen is felszólaltak, és hangsúlyozták: részletes prognózisok készítése a következő hónap időjárásáról nem lehetséges.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem meteorológiai kutatója, Edward Lorenz már a hatvanas években megállapította, hogy a légkör állapotát két hétnél távolabbra nem lehet előrejelezni. Ennek ellenére gyakran futni bele olyan honlapokba, amelyek egy hónapra előre megjósolják, milyen időre számíthatunk. Ennek egyik legfőbb oka talán az, hogy az ember fia sokszor túlságosan is kíváncsi, ezt pedig könnyű kihasználni.

Az országok meteorológiai szolgálatai egyébként naponta 1-2 alkalommal bocsátanak fel héliummal töltött szondákat, amelyek a légkör jellemzőiről (hőmérséklet, páratartalom) készítenek profilt. Ahhoz, hogy teljesen pontosan meg tudjuk állapítani a légköri viszonyokat, több ezer repülésre lenne szükség, 1-2 óránként indítva. Ez azonban komolyan veszélyeztetné a légi közlekedést, ráadásul az égboltot is ellepnék a meteorológiai léggömbök.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!